Cameron lovar att slå tillbaka
Tarmiq Jahan, far till Haroon Jahan, pratar med media nära brottsplatsen där Haroon och två andra asiatiska män blev påkörda av en bil och dödade tidigt på onsdag morgon i Birmingham. (Foto:Carl de Souza / AFP / Getty Images)


Efter de senaste dagarnas våldsamma upplopp i Storbritannien har allmänheten krävt att polisen tar i med hårdhandskarna. Premiärminister David Cameron har också lovat att han kommer att ”slå tillbaka” mot ”ligister” som är ansvariga för plundring och våld. Flera personer har dödats i kravallerna.

– Oavsett vilka resurser polisen behöver, kommer de att få dem. Oavsett vilken taktik polisen känner att de behöver använda, har de juridiskt stöd för att göra det, sade Cameron till reportrar när han talade utanför Downing Street 10 på onsdagen.

Protesterna som utlöstes av dödandet av 29-årige Mark Duggan – han sköts ner av polis vid ett försök att gripa honom förra lördagen – överrumplade Londons Metropolitan Police och övergick till upplopp och plundring.

I sin första respons visade Metropolitan Police återhållsamhet och var försiktig med att inte öka ilskan mot polisen.

– Vi är fördömda om vi gör det och fördömda om vi inte gör det. Många säger att de önskar att vi kunde vara mycket hårdare mot de kriminella, sade en polis som ville vara anonym.

– Den allmänna opinionen är definitivt med polisen, tillade han.

Londonpoliserna har haft långa arbetsdagar den senaste tiden men alla är glada att situationen tycks ha lättat upp, sade han på onsdagen.

I Birmingham dödades dock tre män, som tillhörde en grupp som försökte skydda lokala affärer från plundring, när en bil körde in i en folksamling.

Pappan till ett av offren, Tariq Jahan, berättade för reportrar att bilen ”kom från ingenstans” när den träffade och dödade hans 21-årige son, Haroon Jahan.

Tariq själv stod cirka hundra meter från händelsen när det inträffade.

– Min instinkt var att hjälpa de tre personerna, jag visste inte vilka de var.

– Jag hjälpte den första mannen och någon bakom mig sade till mig att min son låg bakom mig. Så jag började göra hjärt- och lungräddning till min egen son, mitt ansikte var täckt av blod, mina händer var täckta av blod. Varför, varför? Killen som dödade honom körde direkt in i folkmassan och dödade tre oskyldiga killar. Varför? Vad var poängen att göra det förstår jag inte, berättade Tariq för reportrar.

Birminghampolisen har inlett en mordutredning om händelsen.

Cameron har beskrivit de inblandade i upploppen som ”ligister”, och sade att det finns ”fickor i vårt samhälle som inte bara är trasiga utan ärligt talat sjuka.” Han har delvis skyllt upploppen på det brittiska ”problemet med ligor.”

Liverpool, Manchester och Birmingham, plus flera stadsdelar i London, som alla har sett våld de senaste dagarna, har tidigare identifierats i en statlig utredning som de områden i Storbritanniens med mest gängvåld.

Storbritannien har brottats med gängvåld i åratal. För perioden 2011 till 2013 har staten ökat anslagen för hantering av kniv-, pistol- och gängrelaterat våld med nästan 30 miljoner pund.

Rapportering av Jaya Gibbon

Översatt från engelska.