Californication
Madeline Zima (Foto: AFP/ Valerie Macon)


 • Produktionsår: 2007
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: Tom Kapinos
 • Medverkande: David Duchovny, Natascha McElhone, Evan Handler, Madeline Zima, Madeleine Martin m fl.
 • Kommer ut: 080917

  ”Californication” är producerad av den amerikanska kabelkanalen Showtime, vilket gör att den är ursäktad från de hårdaste av de amerikanska censurreglerna. Detta gör att den, likt ”Sex and the City”(Darren Star, USA, 1998-2004), kan ha en mer rättfram, nästan lite fräck, ton.

  En av de aspekter som gjorde ”Sex and the City” till en så lyckad serie, var att den visade kvinnor som var sexuellt frigjorda, utan att de för den sakens skulle blev vulgära. ”Californication” handlar om författaren Hank Moody(Duchovny), som går igenom en medelålderskris. Precis som ”Sex and the City” har serien ett starkt fokus på sex. Med tanke på att huvudpersonen är en man, hade detta lätt kunnat resultera i att Duchovys karaktär antingen kunnat bli en vulgär manschauvinist eller en patetisk gammal gubbe. Detta är dock inte fallet, då serien är skickligt skriven, med glimten i ögat. Men det är även tack vare att Duchovny spelar rollen med en sådan charm att man nästan genast tycker om honom, trots, eller kanske tack vare, hans självdestruktiva beteende.

  Duchovny är annars mest känd som den utomjordingsfixerade FBI-agenten Fox Mulder från TV-serien ”The X-files”(Chris Carter, USA/Kanada, 1993-2002). Det gjordes nio säsonger av ”The X-files”. Detta är en väldigt lång tid för en serie att överleva. Anledningen till att den överlevde så länge berodde nog mer på kompetenta manusförfattare, än på skådespelarnas insatser; personligen tycker jag Duchovny är en aning träig i serien. Duchovny var mer en gästskådespelare under seriens sista två säsonger, så att han kunde fokusera på sin filmkarriär. Det gick lite sisådär med den, eftersom han, som sagt, är lite träig i sitt spel. Är det till exempel någon som kommer ihåg ”Evolution”(Ivan Reitman, USA, 2001)? Nej, inte jag heller.

  I ”Californication” har Duchovny dock vänt sin träighet till sin fördel. Istället för att verka träig verkar hans karaktär, Moody, som om han inte bryr sig särskilt mycket om nånting, vilket i sin tur resulterar i en av senare års mest underhållande karaktärer. Ett exempel är när Moody har sex med en kvinna hemma hos sin före detta flickvän, blir påkommen och dessutom spyr på en tavla samtidigt. Hans reaktion är knappt mer ”oj då!”

  Duchovny är dessutom uppbackad av en kompetent skådespelarensemble. Jag tänker då främst på McElhone och Handler, som är två erfarna skådespelare. McElhone, som spelar Moodys före detta flickvän, har ett mer nedtonat spel än Duchovny, och fungerar som en norm som understryker det destruktiva i Moodys beteende. Handler, som är känd som Charlottes make, Harry, i ”Sex and the City, porträtterar Moodys agent, Charlie, som även han genomgår en medelålderskris. Handlers karakär fungerar som en snäll lillebror till Duchovnys karaktär, då han är ganska osmidig, vilket resulterar i många roande scener.

  ”Californication” är serien för alla som saknat ”Sex and the City”. Serien har samma humor och värme som Sex and the City”. Men jag skulle vilja påstå att ”Californication” är den bättre av de två serierna, då den inte kommer att ge upphov till en karaktär som alla vill vara. För även om jag tycker att ”Sex and the City” är en bra serie, tycker jag att det faktum att karaktären Carrie är ett kvinnoideal, känns oroväckande. På så sätt är Hank Moody, med sitt självdestruktiva beteende, en bättre karaktär. Han är en karaktär som alla kan tycka om, men som ingen egentligen vill vara.