C-vitamin kan lösa upp tidiga Alzheimerplack
Apelsiner är en viktig källa till C-vitamin. Vitaminet har sedan länge varit intressant inom forskningen för sin skyddande effekt både mot harmlösa förkylningar men också mot allvarligare sjukdomar som hjärtinfarkt och demens. (Foto: AFP/Odd Andersen)


C-vitamin kan lösa upp de tidiga placken som uppstår i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, enligt ny forskning vid Lunds universitet.

Sedan tidigare vet man att C-vitamin har skyddande verkan mot olika sjukdomar. I förkylningstider äter vi gärna lite extra C-vitaminrika frukter men nu har forskare gjort en ny spännande upptäckt när det gäller C-vitamin.

Det är Katrin Mani, docent i molekylär medicin vid Lunds universitet som tillsammans med sitt forskarlag sett att behandling med C-vitamin kan lösa upp de tidiga placken som uppstår i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Forskningsresultaten har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Biological Chemistry.

-När vi behandlade hjärnvävnad från möss med Alzheimers sjukdom med C-vitamin, kunde vi se att förstadier av placken löstes upp. Våra resultat visar en tidigare okänd modell för hur C-vitamin påverkar de amyloida placken, säger Katrin Mani, i ett pressmeddelande.

Enligt Katrin Mani behöver inte C-vitaminet komma från färsk frukt. Försök har visat att vitaminet kan tas upp i större mängder från t ex juice som fått stå över natten i kylen, så kallad dehydroaskorbinsyra.

Alzheimers sjukdom orsakas av förändringar i hjärnvävnaden som sker i form av plackbildning av ett slags protein, betaamyloid, som leder till att signalerna mellan nervtrådarna förhindras och nervcellerna i vissa delar av hjärnan dör onormalt fort.

De tidigaste symtomen
är försämrat minne, trötthet, svårigheter att uttrycka sig och förstå vad andra säger.

– Att C-vitamin kan ha positiv effekt vid Alzheimers sjukdom är kontroversiellt, men våra resultat öppnar nya möjligheter för forskningen kring Alzheimers sjukdom och C-vitaminets möjligheter, säger Katrin Mani.