Bybor skadades under demonstration mot avfallsanläggning
Den 4 november ockuperade fler än 600 bybor häradets myndighetsbyggnad i samhället Yantou i Guangdongprovinsen under en protest mot en avfallshanteringsanläggning. Myndigheterna skickade kravallpolis för att skingra massan. (Foto: Weibo.com)


En protest mot ett bygge av en avfallshanteringsanläggning i närheten av ett vattenmagasin ledde till en storskalig protest i samhället Yantou den 4 november. Flera invånare greps eller skadades.

Byborna sittstrejkade för att få träffa borgmästaren, men attackerades då av kravallpolis.

Byborna, som var arga för att myndigheternas planer på en avfallshanteringsanläggning inte hade diskuterats med dem och oroade över föroreningar, flockades runt häradsledningens byggnader. Tidigare tester har redan visat att byborna har höga blyhalter i blodet, vilket man skyller på närliggande industrier, och byborna anklagade häradets myndigheter för att inte vidta åtgärder.

– Invånarna i flera av de närliggande byarna är emot det här projektet, eftersom avfallshanteringsanläggningen kommer att ligga bara 100 meter från vårt vattenmagasin, förklarade en bybo.

– Omkring 600 personer från vår by samlades för en sittstrejk framför myndighetsbyggnaden, och krävde att få tala med häradets borgmästare. Ingen kom ut för att träffa oss. Vid tolvtiden var vi hungriga och det var gamla och små barn bland oss, så vi lagade mat framför myndigheterna, som en protest. Häradets tjänstemän skickade fler än 500 kravallpoliser, som omringade oss, berättade bybon för Epoch Times.

Han sade att kravallpolisen valde ut unga personer som de attackerade. Fler än 10 poliser misshandlade en man.

– Tre män fick skallskador och blödde överallt; en man fick sin arm bruten. Alla som försökte ta bilder med mobiltelefon fick den beslagtagen. Polisen grep fler än 20 unga män. Några av dem var migrantarbetare som kom tillbaka till byn speciellt för den här protesten.

Han fortsatte:
– Fyra bybor skadades allvarligt, och många fler fick lättare skador. Polisen förde dem till sjukhus, och nu tillåter inte sjukhuset några besökare. Det står sex poliser och vaktar där.

Byborna blev arga när de inte fick veta något om den planerade anläggningen förrän det hamnade i de lokala nyheterna. De började då protestera eftersom de var oroade över hälsoproblemen för kommande generationer. De sade att de lokala myndigheterna ljög då de sade att allmänheten hade gett sitt godkännande till anläggningen.

– Över 90 procent av byborna är emot det här projektet, sade bybon.

En lokal radiostation rapporterade att projektet, som sträcker sig över knappt 30 hektar, är mycket viktigt för området, och projektets hade godkänts vad gäller val av område och miljöutvärdering.

Andra invånare hade fler frågor som de ville ha svar på. Varför godkändes projektet utan lokalinvånarnas samtycke, undrade de. Och när 70 procent av byborna inte visste om det, varför sade då häradets myndigheter att 70 procent av byborna hade gett sitt samtycke till projektet?

Översatt från engelska.