Bybor i Yunnanprovinsen drabbade samman med polis om markkonfiskering
Över 1000 bybor i Yunnanprovinsen drabbade samman med polisen den 22 oktober. (Foto: Weibo.com)


Över 1 000 bybor i Yunnanprovinsen i Kina drabbade samman med polis den 22 oktober. Mer än 30 polisbilar slogs sönder under den pågående striden som bottnar i lokala myndigheters markkonfiskering.

Bybor slog sönder över 30 polisbilar, och åtminstone 70 personer, inklusive invånare i byn Guangji i distriktet Jincheng i provinshuvudstaden Kunming, skadades i sammandrabbningen. Några poliser skadades också, enligt Radio Free Asia (RFA).

Ett vittne berättade för RFA att polisen omedelbart började skjuta tårgas mot byborna. Ytterligare ett vittne med efternamnet Pu sade:

”Det fanns dussintals skadade bybor, varav tre eller fyra var allvarligt skadade. De allvarligaste skadorna var bland annat brutna revben och ett brutet ben.”

– Det verkar som om Kunmingpolisens alla enheter finns utplacerade här, och specialpolis från staden Anning [nära Kunming] har till och med satts in här. Det är åtminstone omkring 1 000 poliser utplacerade i byn [Guangji]. I natt kommer hela byn att vara omringad av polis, berättade en bybo till Epoch Times den 22 oktober.

Statliga språkröret Xinhua sade emellertid: ”Det finns inga rapporter om några skadade bland byborna.”

Inlägg på Kinas mikrobloggar och chattforum om sammandrabbningen raderades omgående.

En nätanvändare skrev: ”Vilken barbarisk regering! De mobiliserade beväpnad polis för att kuva bönder. Så ondskefullt!”

Konflikten började när lokala myndigheter i december sålde omkring 1 300 hektar åkermark tillhörande 12 byar i distriktet Jincheng. Deras plan är att bygga en turistanläggning i området.

Enligt lokalbor fanns det varken ett officiellt uttalande om försäljningen eller att invånarna gått med på det. Bönderna var också upprörda över den lilla kompensation som erbjöds för deras markrättigheter och vad de menade var samarbete mellan tjänstemän och företag. De oroar sig för sin ovissa framtid utan någon mark.

Byborna har protesterat mot den olagliga markkonfiskeringen och tvångsrivningarna i nästan ett år, bland annat har man överklagat till högra myndigheter.

Deras motstånd har satt igång upprepade konflikter mellan och sammandrabbningar med säkerhetspolis mellan mars och oktober, vilket resulterat i blodsutgjutelse och gripanden.

”Den omfattande markkonfiskeringen som sker i Jincheng kommer att resultera i att nästan 20 000 bönder förlorar sina åkermarker, tiotusentals blir arbetslösa, och åtskilliga bönder faller tillbaka i fattigdom”, stod det på den kinesiska kultursajten, crossingland.net, som citerade en tjänsteman.

Protester och sammandrabbningar mellan bönder och lokala tjänstemän kring tvångsrivningar och markkonfiskering har blivit vanligt i Kina sedan 1990-talet.

Enligt en rapport från New Zealand Contemporary China Research Centre har markrelaterade problem, som härrör från statliga konfiskeringar, den snabba industrialiseringen och urbaniseringen, blivit den största orsaken till missnöje på landsbygden sedan mitten av 2000-talet. Officiell statistik visar att över 50 000 fall av markdispyter i 224 städer ägde rum mellan 2003 och mars 2008.

2010 ägde 187 000
”massincidenter” rum i Kina som innefattade grupprotester och våldsamma sammandrabbningar med myndigheter, och uppskattningsvis handlade två tredjedelar av dessa incidenter om markdispyter på landsbygden, enligt Wall Street Journal.

En rapport från kinesiska vetenskapsakademin sade att det Kinesiska kommunistpartiet har misslyckats med att tillräckligt hjälpa bönder utan mark, och att 60 procent av bönderna har överklagat till högre myndighetsinstanser om markkonfiskering. Det rapporterades av New Tang Dynasty Television, en oberoende tv-kanal med säte i New York.

Enligt en skrift från akademin som gällde år 2013, har antalet demonstrationer, överklagande, strejker och upplopp i Kina årligen varit 100 000 under de senaste åren, där uppskattningsvis hälften av dessa protester har handlat om markkonfiskering.

Enligt China Business Review, en tidskrift som kommer ut två gånger i månaden, visade en undersökning som gjordes av Landesa Rural Development Institute att vissa bönder fick kompensation som var 40 gånger lägre än markens marknadsvärde, och myndigheterna behöll mellanskillnaden som avkastning.

Otillräcklig kompensation är den huvudsakliga orsaken till de drabbade böndernas kamp mot myndigheterna, visade undersökningen.  

Kina har uppskattningsvis 50 miljoner bönder utan mark på grund av markkonfiskering under de senaste tre decennierna. Ytterligare omkring 60 miljoner kan bli av med sin mark under de två kommande decennierna, enligt en rapport i februari 2012 från Monthly Review.

Översatt från engelska.