Butler filmens behållning
Den skotske skådespelaren Gerard Butler på Dubai International Film Festival (DIFF) den 15 december 2009. (Foto: AFP/STR)


Dvd: Gamer
Produktionsår: 2009
Produktionsland: USA
Regi: Mark Neveldine & Brian Taylor
Medverkande: Gerard Butler, Michel C. Hall, Amber Valletta, Kyra Sedgwick, Logan Lerman, Alison Lohman, Terry Crews, Ludacris m fl.

Kommer ut: 100127

Precis som den senaste filmen med Bruce Willis, “Surrogates” (Jonathan Mostow, USA, 2009), handlar “Gamer” om människor som är styrda av andra människor. Till skillnad från Willis film handlar det här om riktiga människor som styrs. Detta är ett intressant upplägg. Dessvärre brister båda filmerna i berättarteknik.

Kable (Butler) är sin tids populäraste tv-personlighet. Han är en dödsdömd fånge som deltar i ett spel på liv och död som kallas “Slayers”. Han styrs av en spelare, Simon (Lerman), som är kopplad till hans hjärna. För oss som är födda på 80- och 90-talet är filmens första halva intressant, eftersom spelet som Kable deltar i har stora likheter med onlinespel som “Counter-Strike” (Minh Le, USA, 2000). Stridssekvenserna är snabbt filmade och har en surrealistisk kärna; en del av miljöerna är till exempel utformade för att ge upphov till intressanta strider.

Under första halvan av filmen läggs även grunden för vad som skulle kunna ha varit en intressant historia. Sedan verkar det dock som om Mostow glömt bort allt vad dramaturgi heter. För hur han sedan knyter ihop historien känns lite som när man knyter skosnörena och båda snörena går av; skon kommer inte att ramla av, men den sitter inte heller bra.

Av rollistan att döma, skulle man kunna tänka sig att man i alla fall kommer att bjudas på bra prestationer. Sedgwicks karaktär, Gina Parker Smith, känns dock överflödig, eftersom Sedgwick inte får tillräckligt med tid att utveckla den.

Michael C. Hall, som är mest känd från den lysande serien om seriemördaren “Dexter” (James Manos jr., USA, 2006-) är från början en teaterskådespelare, vilket förklarar hans korta meritlista på internetsajten imdb.com. I “Dexter” spelar han nedtonat, eftersom han spelar en man utan ett utvecklat känsloliv. I “Gamer” spelar han skurken. Och förutom ett mycket underhållande musiknummer, skulle man inte kunna gissa att han är en erfaren teaterskådespelare. Helst skulle jag vilja glömma hans insats i denna film, eftersom jag tycker han är lysande i “Dexter”.

Gerard Butler har under de senaste åren utvecklats till den nya generationens hårdkokta actionhjälte. Alla som sett honom i “300” (Zack Snyder, USA, 2006) vet att han kan leverera stenhårda oneliners. Detta gäller även i “Gamer”. Hade det inte varit för honom, hade denna film varit än mer urvattnad än vad den redan är. Kort sagt: Han är filmens behållning.

Filmen är brutalt våldsam, så känsliga tittare varnas. Men det är egentligen inte våldet som är filmens fundamentala problem; tvärtom känns våldet ganska passande med tanke på att filmen handlar om hur brutalt människor exploateras av de nya medierna i framtiden. Problemet är mer att Mostow inte klarar av att lösa upp alla knutar han skapat i första delen av filmen. Men Butler är, som sagt, bra i rollen som Kable.