Bussar i brand i Paris
Foto: AFP


Två beväpnade män satte eld på en buss norr om Paris i kväll, årsdagen av utbrottet av förra höstens omfattande kravaller i Frankrike.

Dådet ägde rum i förorten Seine-Saint-Denis. Enligt polisen tvingade två män samtliga cirka 15 passagerare av bussen innan de stack den i brand. Ingen uppges vara skadad.

Ytterligare en buss stacks i brand i kväll i en förort till Paris, uppger lokala myndigheter enligt AFP.

Minst fyra bussar har angripits på liknande sätt den senaste veckan.

I samband med årsdagen av händelsen som utlöste upploppen i franska bostadsområden är 4 000 extra poliser utkommenderade för att stoppa mer våld, skriver AFP.

För exakt ett år sedan, den 27 oktober 2005, miste 15-årige Bouna och 17-årige Zyed livet. De brändes till döds sedan de klättrat över den höga muren på flykt undan polisen, trots att de inte begått något brott. I dag hedrades de i en minnesmarsch.

Pojkarnas våldsamma död, och ryktena om polisens roll i tragedin, ledde till att stora grupper ungdomar i området för ett år sedan angrep polisen och satte bilar i brand. Efter några bara några dagar hade upploppen spritt sig till liknande förorter runt hela landet. Det skulle dröjde tre veckor innan situationen återgick till det normala igen.