Bush uppmanar Olmert och Abbas att göra smärtsamma eftergifter
USA:s president George W Bush och Palestinas president Mahmud Abbas efter en presskonferens den 10 januari 2007 vid Muqataa, den palestinska presidentens ämbetsverk i Ramallah, Västbanken. (Foto: AFP/ Awad Awad)


USA:s president George W Bush är övertygad om att ett fredsavtal mellan Israel och Palestina kan uppnås innan utgången av hans mandatperiod i januari 2009. På fredagen slutförde han sitt tredagarsbesök i Israel och Västbanken för att resa vidare till Kuwait och de andra Gulfstaterna.

Kritiska arabiska medier säger dock att Bush fredsförslag undergräver de historiska frågeställningar kring konflikten mellan israeler och palestinier sedan staten Israel grundades i FN:s regi 1948.

Under de tre dagarna har Bush träffat den israeliske premiärministern Olmert och palestinske presidenten Abbas separat. I sitt avslutande uttalande sade Bush att ett fredsavtal kräver att båda sidor gör ”smärtsamma politiska eftergifter”. Han sade att parterna måste göra upp om justeringar av gamla landsgränser för att spegla dagen realiteter och menade att palestinska flyktingar ska kompenseras.

Bush nämnde fyra parallella spår som är avgörande för utvecklingen i fredsförhandlingarna: Parterna måste fullfölja sina åtagande enligt den långsiktiga planen från Annapolis; palestinierna behöver bygga upp sin ekonomi och säkerhet med hjälp av Israel, länderna i regionen och världssamfundet; de arabiska ländernas initiativ till fred [Inspirerat av Saudiarabien 2002] är uppskattat men Bush vädjar till dem att sträcka ut en hjälpande hand till Israel; och Olmert och Abbas måste leda arbetet med att förhandla fram ett avtal omgående.

Under sitt besök har Bush också uppmanat Israel att sluta med att sätta upp nya bosättningar.

Bush besöker ”orolig region”

http://www.epochtimes.se/articles/2008/01/10/13961.html