Bush planerar "olympisk avspisning"
President Bush på tisdagen under sitt möte med de kinesiska dissidenterna (från vänster till höger) Ciping Huang, Wei Jingsheng, Sasha Gong, Alim Seytoff, översättare; Rebiya Kadeer, Harry Wu och Bob Fu. (Foto: Eric Draper/Vita Huset)


USA:s president George W. Bush planerar att använda sitt kommande besök vid de olympiska spelen i Peking för att genera Peking genom att öppet tala om sin oro över brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina. Detta uppger Wei Jingsheng, en av de kinesiska dissidenter som på tisdagen träffade presidenten i Vita Huset. Enligt Wei har Peking redan generat Bush, som för länge sen bekräftade att han skulle närvara vid spelen, genom att regimen inte införlivat de löften som givits gällande förbättringar av de mänskliga rättigheterna före spelen.

Demokratiförespråkaren Wei Jingsheng talade med Epoch Times efter mötet på tisdagen. Enligt Wei sade presidenten att de inbjudna dissidenterna kunde ”vara säkra” på att han skulle utnyttja ”varje chans”, vid samlingar och media-tillfällen, för att tala om de kinesiska politiska fångarna och begränsningarna för religiös frihet i Kina.
Bush har i ljuset av människorättssituationen i Kina tidigare fått kritik för beslutet att närvara vid de olympiska spelens öppningsceremoni.

Wei säger att den amerikanska regeringen i enskildhet har träffat kinesiska representanter inför OS och pressat regimen till ett tillmötesgående inom områden som mänskliga rättigheter, men att regimen senare vägrat att infria dessa.

Dissidenter och utövare av Falun Gong har arresterats i stort antal i år i ett tydligt försök att undvika offentliga protester i augusti. I Peking har utländska reportrar fått sitt Internet inskränkt. Grupper såsom Reportrar utan gränser och Amnesty International säger att den allmänna människorättssituationen i Kina har försämrats i takt med att spelen närmar sig.

– Det har inte skett den minsta förbättring på den kinesiska regimens sida, och detta har generat Bush-administrationen och har gjort det extremt svårt för dem både inrikes och inför det Republikanska partiet och i kongressen, säger Wei.

Wei tror att detta både har ”generat och förargat” den amerikanska regeringen och har lett Bush till att ta en mer öppen ställning gällande de mänskliga rättigheterna i Kina. Vissa ser till och med tisdagens möte med dissidenterna som ett sätt att sätta den kinesiska regimen på plats.

Enligt Wei kontaktades dissidenterna så sent som på måndagskvällen för att bjudas in till mötet med presidenten dagen efter klockan 11:30 – samma dag som han skulle träffa den besökande kinesiske utrikesministern Yang Jiechi.

Ett pressmeddelande som skickades ut från Vita Huset annonserade mötet med de kinesiska frihetsaktivisterna och innehöll ett fotografi på dem tillsammans med presidenten. I pressmeddelandet nämndes kortfattat att presidenten ”även tittade in på ett möte med den besökande kinesiske ministern”.

– Det är en tydlig signal till de kinesiska kommunisterna att den amerikanska regeringen är extremt störd av Kinas problem med mänskliga rättigheter, säger Wei.

Manövern drog till sig stor kritik i den statskontrollerade kinesiska pressen vilken sade att den amerikanske presidenten sänt ut ett ”mycket felaktigt” budskap. Aktivisterna blev kallade för ”fientliga anti-Kina-krafter” och ”splittrare” involverade i att ”skada Kinas nationella säkerhet och sociala stabilitet”.

– De kinesiska kommunisterna är extremt förskräckta över detta möte. De har bjudit in världens ledare till öppningsceremonin bara för att ”få se bra ut” och visa att alla västerländska regeringar stödjer kommunistregimen. Bushs agerande tyder snarare på motsatsen, säger Wei.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/bush-olympic-rights-china-snub-1957.html