Bush besöker "orolig region"
USA:s president Geoerge W Bush samtalade på onsdagen med Israels president Shimon Peres på det israeliska presidenthögkvarteret i Jerusalem. (Foto: Jack Guez/AFP/Getty Images)


Säkerhetspådraget var stort när USA:s president George Bush på onsdagen anlände till sitt första besök i Israel för att delta i fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina. Till skillnad från den avslappnade atmosfären under fredsmötet i Annapolis i november 2007 var tongångarna på onsdagen kärv.

En stor israelisk delegation tog emot Bush på Ben Gurion flygplatsen. Premiärminister Ehud Olmert talade om ”utmaningar som Israel möter i en orolig region” i sitt välkomsttal som är publicerat på utrikesministeriets webbsida.

I Annapolis kom parterna överens om en långsiktig plan för att uppnå ett fredsavtal som innebär att Israel och Palestina ska kunna existera sida vid sida i säkerhet.

Som en direkt följd av det politiska fredsinitiativet i Annapolis utlovades President Mahmoud Abbas palestinska regering, i december 2007, cirka 7,5 miljarder dollar i stöd för återuppbyggnad av samhällsstrukturen och ekonomin på den internationella givarkonferensen i Paris. Men fredsförhandlingarna besvärades av de gamla frågeställningarna som berör bland annat Israels bosättningar i Gaza och Hamas raketattacker mot Israel.

Situationen förvärrades av spänningen mellan Iran och USA. Inför Bushs besök inträffade en incident i Hormuzsundet vid Persiska viken i söndags. Iranska båtar uppträdde hotfullt och provocerande mot USA:s krigsfartyg. USA offentliggjorde en videoinspelning av händelsen och varnade Teheran. Iran svarade att videon var fabricerad.

Efter mötet med Olmert och Abbas ska Bush resa vidare till Kuwait, Bahrain, Arabemiraten, Saudiarabien och Egypten.

Länk
Fredssamtal mellan Israel och Palestina i Annapolis
http://www.epochtimes.se/articles/2007/11/28/13663.html