Bush avslutade Mellanösternresa i Egypten
President Bush och President Mubarrak skakade hand efter pressmötet på Four Seasons Resort i Sharm El-Sheikh, Egypten, den 16 januari 2008. På eftermiddagen lämnade Bush Egypten efter sitt åttadagarsbesök i Mellanöstern för att söka stöd för fredssamtalen mellan Israel och Palestina. (Foto:AFP/Mandel Ngan)


USA:s president George Bush avslutade sitt Mellanösternbesök den 16 januari med ett kort besök hos Egyptens president Hosni Mubarak i Sharm el Sheikh.

– Jag betonar att den palestinska frågan, naturligtvis, är kärnan på problemen och konflikterna i Mellanöstern, och det är utgångspunkten för ta kontrollen över krisen och spänningen i regionen… Med detta menar jag det ökande våldet, extremismen och terrorismen, sade Mubarak, enligt pressmeddelandet från Vita huset.

Flera gånger under resan uttryckte Bush optimism över att ett fredsavtal kan uppnås innan utgången av hans mandatperiod i januari 2009, därför att ledarna i Israel och Palestina har åtagit sig uppgiften, samt grannländerna stödjer processen.

Mubarak försäkrade att Egypten är angeläget om att tillsammans med USA, EU, FN och Ryssland stödja insatserna för fred.

USA har tidigare kritiserat Egypten för att inte arbeta för politiska reformer men avstod den här gången.

BBC:s reporter Matthew Price som reste runt med Bush under Mellanösternbesök skrev på onsdagen att USA satte press på Egypten att stoppa smugglingen av vapen från Egypten till det palestinska området som är under Hamas kontroll. I förra månaden stoppade kongressen 100 miljoner dollar i det årliga militärstödet till Egypten på grund av problemet.

Vänsteranhängare och islamistiska grupper i Kairo demonstrerade mot Bushs besök.

Bush besökte även Israel, Kuwait, Bahrain, Arabemiraten och Egypten och planerar ett återbesök till regionen i maj.


Mest Lästa