Burmas ledare skulle acceptera Suu Kyi som president
Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi anländer till parlamentet i Naypyidaw den 11 juli. (Soe Than WIN/AFP/GettyImages)


Burmas president Thein Sein sade i helgen att om oppositionsledaren Aung San Suu Kyi skulle väljas till president 2015 skulle han acceptera det.

Thei Sein sade till BBC i en intervju i lördags:

– Huruvida hon blir landets ledare beror på folkets vilja.

– Om folket accepterar henne så måste jag också göra det, sade han om Suu Kyi, ledaren för det Nationella förbundet för demokrati, som valdes till parlamentet tidigare i år i landets historiska fyllnadsval.

– Det finns inga problem mellan mig och Aung San Suu Kyi. Vi arbetar tillsammans, tillade han.

Den nuvarande konstitutionen förbjuder emellertid Suu Kyi och andra politiker, vars nära släktingar lever utomlands, från att bli president.

– Jag kan inte ensam ändra konstitutionen. Det hänger på folkets önskan och även parlamentsmedlemmarnas, sade han till tv-stationen.

Thein Sein, tidigare general i landets sedan länge styrande militärjunta, vilken gett upp makten till förmån för en civilregering, sade att armén fortfarande kommer att spela en ledande roll i Burmas politiska situation. Armén har fortfarande många platser i parlamentet.

– Konstitutionen definierar tydligt ansvaret för militären och varje sektion i parlamentet. Vi kan inte utesluta armén från politiken, sade Sein.

Den före detta juntan, som styrde Burma i årtionden och döpte om landet till Myanmar, höll Suu Kyi i husarrest i 15 år och fördömde henne.

I förra veckan meddelade USA att man kommer lyfta ett förbud mot Burma-tillverkade produkter som ett erkännande av reformerna som påbörjats i det sydostasiatiska landet.

Burma har släppt hundratals politiska fångar, tillåtit oppositionen att hålla val och lättat på censuren på internet och i medier, men människorättsgrupper och Thein Sein själv säger att det fortfarande finns mycket som behöver göras.

Översatt från engelska