Burmajuntan genomförde folkomröstning i skuggan av katastrofen
Bilden från Röda Korset den 10 maj 2008 visar överlevande som söker skydd medan de väntar på behandling med förstahjälpen i cyklondrabbade Labutta, sydöstra Burma. Uppskattningsvis 80 000 människor har dött, sade en militär till AFP den 8 maj. (Foto: AFP/Röda korset och Röda halvmånen)


Att flera miljoner medborgare är i akutbehov av hjälp efter cyklonen Nargis räckte inte för juntan att omprioritera sina resurser till räddningsinsatser i stället för den planerade folkomröstning om den nya konstitutionen på lördagen.

Internationella vädjanden om att flytta på folkomröstningen ignorerades. Militärregeringen har genom den statsägda televisionen förlöpande uppmanat folk att gå till vallokalerna och rösta, som att ingenting särskilt hade inträffat.

Burmesiska exiljournalister som arbetar på nyhetssajten Mizzima News rapporterade att valfusk var uppenbart. Polisen och säkerhetsstyrkor bevakade vallokalerna i stället för att arbeta med räddningsarbete. På en del platser fick väljarna bara identifierade sig men inte rösta. Deras valsedel var redan inlämnad. Militärpersonal och deras familjmedlemmar fick order att rösta ”ja”.

Samtidigt rann tiden ut för de katastrofdrabbade. Skadade och svältande fick inte de förnödenheter som väntar vid Burmas gränser och flygplatser runt om i världen för att komma in i landet. Hittills har ca tio flyg med hjälpsändningar landat men det är långt ifrån tillräckligt, enligt hjälporganisationer. Över 1,5 miljoner människor är i behov av akuthjälp, enligt FN:s uppskattningar.

Läkare utan gränser (MSF) som redan innan katastrofen arbetade i landet med malaria och hiv/aids-projekt har kunnat mobilisera sin personal i landet till södra Burma. MSF vädjar om mer expert personal att ansluta sig till räddningsarbeten.

– Vi har sett omfattningen av förstörelse, och lidandet är enormt. Men vi kan inte ta hand om dessa akuta behov utan mer erfaren personal, speciellt experter på vatten och sanitärteknik, sade MSF:s chef för katastrofhjälp Hugues Roberts, i ett pressmeddelande.

MSF fick tillstånd att landa med ett flygplan med förnödenheter och utrustning på lördag. I fredags fick två FN-plan landa men förnödenheter konfiskerade med förevändning att militären skulle distribuera varorna i egen regi. Trots detta försätter FN att flyga hjälpsändningar. USA fick tillstånd att skicka en flygplan.

– Militärens trovärdighet som en kapabel och ansvarsfull regering håller på att minska minut för minut medan stormoffren fortsätter att dö. Etthundratusen ruttnade kroppar i Irrawaddydelta är svårt även för juntan att dölja, skrev May Ng chefen för människorättsorganisationen, Justice for Human Rights in Burma, i en kommentar på Mizzima News.