Burma går till val på söndag
Ledaren för oppositionspartiet National League for Democracy Aung San Suu Kyi, talar under valkampanjen den 2 november. (Foto: Ye Aung Thu/AFP/Getty Image)


På söndag, den 8 november, går Burma till det friaste valet hittills i historien. Landet har dock långt kvar till att bli en riktig demokrati, eftersom militären är garanterad en fjärdedel av platserna i parlamentet. Valets stora segrare tros bli oppositionspartiet National League for Democracys, (NLD) ledare Aung San Suu Kyi.

I sitt tal inför valet sade Aung San Suu Kyi att hennes parti, om det vinner, ska verka för försoning, och även inkludera eventuella förlorare.

– Det ska inte vara ett nollsummespel, där vinnaren tar hela makten och förlorarna mister allt. Det är inte demokrati, sade hon.

För närvarande styrs landet av regeringspartiet, USDP, som har nära kopplingar till militären. Där finns före detta generaler och personer som varit högt uppsatta inom juntan och även begått människorättskränkningar.

Historiskt val i Burma kontrolleras av militären

Hur det än går för oppositionspartierna är militären redan säkrad 25 procent av makten, både i den nationella församlingen och i de fjorton regionala parlamenten. Dessutom har arméledningen i praktiken vetorätt över konstitutionsändringar. För en ändring av konstitutionen krävs minst 75 procent av alla ledamöters röster, skriver Svenska Burmakommittén.

Enligt konstitutionen kan den tidigare juntan inte heller ställas inför rätta för tidigare begångna brott.

Presidenten kommer inte att utses förrän våren 2016 och militären, underhuset och överhuset nominerar varsin presidentkandidat. Av dessa tre röstar parlamentet fram en president och de två andra blir vicepresidenter.

NLD har ingen presidentkandidat än. En klausul i konstitutionen hindrar Aung San Suu Kyi från att nomineras, då hennes barn är brittiska medborgare. Den anses vara skriven för att hålla henne borta från presidentposten.