Burma avbryter kärnprogram enligt minister
Nyutnämnda militära företrädare i Burmas parlament avlägger ed under det tredje mötet i överhuset den 23 april. (Foto: Soe Than Win/AFP/Getty Images)


Burma säger att de har stoppat landets kärnenergiforskning och avbrutit det militära samarbetet med Nordkorea som den förra regeringen hade, enligt rapporter.

”I den nya regeringen har vi redan upphört med all kärnenergiverksamhet. Vi har inga framtida planer på att utöka den verksamheten”, sade den burmesiska försvarsministern, generallöjtnant Hla Min, vid en konferens på lördagen i Singapore, enligt AFP.

Min sade att medierna har överdrivit Burmas kärnvapenprogram.

”Vi har redan tidigare bestämt påpekat att det inte var i försvarssyfte, det handlade inte om vapen, det var bara forskning i det förgångna”, sade Min vid konferensen, enligt Reuters.

Juntan som länge styrt Burma överlämnade makten till en civil regering förra året. För flera år sedan framkom uppgifter om att den militära diktaturen fått teknologi för anrikning av uran från Nordkorea.

Min sade att Burma har försvagat banden mellan de båda länderna efter att Internationella organisationer har uppmanat Burma att bryta de militära banden med Nordkorea.

”Enligt vår utrikespolitik har vi vänskapliga relationer med alla länder, så det är bara en vanlig relation”, konstaterade ministern.

Översatt från engelska