Bulgarerna protesterar - med strandparty
En man ropar slagord i en megafon medan strandklädda demonstranter samlas framför parlamentsbyggnaden i Sofia 31 juli 2013. Den 14 juni krävde bulgarerna avgång av vad de kallar en maffiainfluerad regering och har sedan dess gått ut på gatorna i tusental över hela landet. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)


Det bulgariska uppropet till revolution låter som en inbjudan till ett strandparty.

”Ta din baddräkt och handduk och kom till ”stranden” på den gula, stenlagda gården framför parlamentsbyggnaden. Bjud in vänner, ta med barn och hundar, sätt på lite solkräm och blanda dig en cocktail… Låt oss verka för regeringens omedelbara avgång med gott humör – belägra parlamentet från tidig morgon. Politikerna gjorde parlamentet till en cirkus. Vi gör belägringen till ett strandparty. Det är inte direkt som en badort men låt oss inte ge upp! Havet (oops, segern) är nära!”

Så stod det i ett upprop till protest i den bulgariska huvudstaden Sofia. Protesterna har pågått i över 40 dagar och de kommer att fortsätta i åtminstone 50 dagar i sommarhettan. De kommer att fortsätta trots parlamentarikernas semester som börjar den 5 augusti.

Man ska inte låta sig luras av att budskapet låter trevligt och lättsamt. Det är på största allvar. Det handlar inte om sociala förmåner eller om att bara störta en misslyckad regering.


Tusentals demonstranter samlades i Sofia den 8 juli i en protest mot regeringen. Protesterna i Bulgarien har pågått sedan den 14 juni. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Tusentals demonstranter samlades i Sofia den 8 juli i en protest mot regeringen. Protesterna i Bulgarien har pågått sedan den 14 juni. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Det riktar sig emot det politiska systemet. Det kräver ett slut på den maffialiknande strukturen som har dominerat landet sedan kommunismens fall 1989.

”Tiden har kommit för en fundamental förändring, där Bulgarien kommer att förvandlas till ett land som styrs av lag i stället för av maffiaregler”, skrev Petko Kovachev, medlem i det politiska partiet De gröna och aktiv deltagare i protesterna.

De gröna bildade tillsammans med ytterligare fyra borgerliga partier ett reformationsblock den 7 juli med målet att störta den vänsterorienterade regeringen och leda kampen mot maffiamakten.

”Om det blir ändring kommer det att bli slutet på Bulgariens förändring – från kommunism till ex-kommunisternas maffiamakt – till ett demokratiskt samhälle”, tillade Kovachev.

Lilia Kostova, De grönas representant i nationalförsamlingen sade att nyckelordet i protesterna är ”maffian”.

”Folket förstår att det politiska systemet och den organiserade brottsligheten är en och samma sak. De vet att det är som ett krig där de nästan inte har kvar något att förlora. Det är en fråga om heder och värdighet för dem att vara ute på gatorna”, sade Kostova.


Lättklädda deltagare i en protest utanför parlamentsbyggnaden i Sofia den 31 juli. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Lättklädda deltagare i en protest utanför parlamentsbyggnaden i Sofia den 31 juli. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Kostova, förklarade hur en sammanslagning av maffian och staten har påverkat alla områden i landet. Hon gav exempel på svårigheterna i det dagliga livet för bulgarerna – det är svårt att göra affärer, svårt att ha en bra turistindustri, svårt att uppfostra och utbilda barn, man kan inte förlita sig på rättssystemet, inte leva utan rädsla och man kan inte lita på medierna (som manipuleras av staten).

”Även om folk inte formulerar det tydligt, är det de vill en sak: En normal livskvalitet i sitt eget hemland”.

En sten i rullning

Sedan Berlinmurens fall och slutet på det kalla kriget har övergången präglats av orättvisa, skeva värderingar och korruption på alla nivåer i samhället, säger demonstranterna. Bulgarerna har lärt sig att inte uttrycka sin vilja fritt, att bara ventilera sitt missnöje i enskildhet och blunda för förseelser.

I juni kom droppen som fick bägaren, fylld av allmänhetens tolerans, att rinna över.

När mediamagnaten Delyan Peevski, utsågs till bulgarisk säkerhetschef startade en våg av protester i det lilla östeuropeiska landet.

”Utnämningen av Peevski var stenen som satte allt i rullning”, sade Asen Genov, politisk bloggare som organiserat protesterna.

”Det rev ner fasaden på den korrupta demokratin i Bulgarien där pengar, privata ekonomiska intressen och politisk makt är sammanflätade i en kriminell näringskedja”, sade han.

Folk gick ut på gatorna och insisterade på regeringens omedelbara avgång. Sedan den 14 juni har tusentals demonstranter, varje dag i nästan två månader, marscherat genom Sofia. Protesterna har också spritt sig till landsbygden och andra bulgariska städer.


Demonstranter blåser såpbubblor utanför parlamentet den 3 juli. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

Demonstranter blåser såpbubblor utanför parlamentet den 3 juli. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

Den nuvarande regeringen kom till makten efter preliminära val i maj. Den förra regeringen, som leddes av det högerorienterade partiet Medborgare för europeisk utveckling i Bulgarien (Grazhdani za evropeysko razvitie na Balgariya, GERB), avgick i februari efter protester bland annat mot höga elpriser.

Trots att GERB avgick, fick de ändå majoritet i förra årets val men var då tvungna att bilda en koalition med det vänsterorienterade Bulgariska socialistpartiet (BCP), det högerorienterade etniska turkiska partiet Rörelsen för rättighet och frihet och det nationalistiska Atakapartiet för att säkerställa beslutsförhet.

Således blev GERB beroende av sina allierade, vars företrädare tog de flesta av de ledande positionerna, även som parlamentsordförande, vilket blir ett prejudikat i bulgarisk historia.


Många människor deltar i protester mot regeringen den 13 juli.  Bara fem månader efter att stora demonstrationer mot fattigdomen fällde regeringen är bulgarerna tillbaka på gatorna. Den här gången protesterar de mot ett korrupt politiskt system. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

Många människor deltar i protester mot regeringen den 13 juli. Bara fem månader efter att stora demonstrationer mot fattigdomen fällde regeringen är bulgarerna tillbaka på gatorna. Den här gången protesterar de mot ett korrupt politiskt system. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

För första gången har Bulgariens president öppet stött protesterna.

President Rosen Plevneliev står i opposition till de politiker som har iscensatt det som har kallats ”övergången” från kommunismen. Nayo Tizin, journalist och en av de främsta i protestleden, förklarade:

”Just nu är organisatörerna av övergången mycket stressade, eftersom det är första gången en president inte är beroende av dem och tar upp frågan om resultatet av deras organisation, nämligen oligarki och maffians expropriering av landet”.

”Till slut har en politiker tagit medborgarnas sida”, sade Tizin. Plevnelievs regeringsparti, GERB, lämnade parlamentet för att protestera mot koalitionspartnernas agerande. Europaparlamentet har gjort gemensam sak med GERB i kravet på en förändring i Bulgariens parlament.

Trots ekot av protester på gatorna, fortsätter de tre återstående koalitionspartierna som förut.

GERB har efterlyst ett nytt val i maj nästa år. En opinionsundersökning från 1 augusti visar att 72 procent av bulgarerna står bakom denna uppmaning.


En demonstrant ropar slagord den 19 juli. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

En demonstrant ropar slagord den 19 juli. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)

Bort med kommunisterna

Andrey Kovatchev, ledamot av Europaparlamentet och GERB sade: ”Det är redan för sent, all tillit till den här regeringen är borta. Den enda utvägen är preliminära val”.

Kovatchev förklarade sina förhoppningar på nästa regering: ”Jag hoppas att majoriteten i det nyvalda parlamentet kommer att vara i mitten-höger. Och jag hoppas att den nya regeringen kommer att använda all sin energi till det huvudsakliga målet – att eliminera gamla kommunister från makten, en gång för alla”.

”BCP har en stor brist. De är stolta över sitt kommunistiska förflutna”, sade Kovatchev.

”De har fortfarande inte fördömt det förflutna och propagerar fortfarande nostalgiskt för kommunismen; hur trevligt det var, hur billigt det var, hur säkert, hur många industrier det fanns, hur väl den hemliga säkerhetstjänsten försvarade våra nationella intressen och hur endast hemliga agenter kan vara våra diplomater”, fortsatte Kovatchev.

”Allt detta är mycket farligt för ett demokratiskt och europeiskt Bulgarien”, sade han.

Demonstranterna framför parlamentet ropar unisont: ”Vi kommer att vänta på dig! Du kan åka på semester, men det gör inte vi”.

Översatt från engelska