Buddistiskt tempel i Kina stänger portarna för turister
Porten till det buddistiska Panlong-templet i provinsen Yunnan stängdes den 15 augusti av munkarna, som satte upp en skylt där de protesterar mot det lokala styrets försök att kommersialisera deras kloster. (Skärmdump/sina.com.cn)


Tjänstemän med ansvar för turismen i Yunnanprovinsen i södra Kina fick nyligen för sig att göra det berömda buddhisttemplet Panlong lukrativt, genom att förvandla det till en kommersiell turistattraktion.

Men munkarna som bodde där var av en annan uppfattning. På morgonen den 15 augusti var templets portar förbommade, och en skylt var placerad intill porten med orden: "På grund av det faktum att bydistriktet Jinnings styre och staden Jinchengs styre vill kommersialisera Panlong-templet och göra det till ett företag och därmed störa tempelordningen, har templet i dag beslutat att tillfälligt stänga portarna för att få en lugn meditationsmiljö. Vi hoppas att ni förstår och förlåter oss”.

En munk vid Panlong-templet, Ren Qing, sade att det var första gången som templet har vidtagit en sådan åtgärd, enligt tidningen Chuncheng Evening News. Många turister som kom dit för att beskåda templet brände istället rökelse utanför.

Panlong-templet ligger på berget med samma namn, cirka 3 km från Jincheng, den största staden i bydistriktet Jinning. Panlong-templet uppfördes 1347 och är ett av de tre stora buddhistiska vallfärdsmålen i Yunnanprovinsen, och lockar massor av både inhemska och utländska turister.

Stängningen av Panlong-templet kom efter ett möte med det lokala styret den 14 augusti om att rusta upp Wanghai- ("havsutsikts-") paviljongen som tillhör tempelkomplexet, enligt media. Lokala tjänstemän föreslog inrättandet av ett museum och ett multimediarum inne i paviljongen, som har en fantastisk utsikt över området och en sjö.

Abboten och munkarna i klostret var inte särskilt förtjusta över förslaget. "Vi munkar kan inte leva ett liv i kommersialisering", sade abboten till lokala medier.

Det spekulerades också om huruvida det lokala styret avsåg att höja biljettpriserna. Efter stängningen lovade tjänstemännen att inte gå vidare med sina planer för tillfället, och försökte besöka abboten för att förhandla om öppnande av templet.

En liknande protest ägde rum i februari i på Kycklingfotsberget i Yunnan, en annan berömd buddhistisk plats. Över 100 tempel på berget stängde sina dörrar i protest mot det lokala styrets försök att tvinga alla turister att använda dess bussbolag, för 60 yuan (ungefär lika mycket i kronor) per biljett.

Försöket att tjäna pengar på buddhismen skiljer sig helt från hur religionen har behandlats under tidigare epoker i partiets historia. Efter att kommunisterna kom till makten, och i synnerhet under kulturrevolutionen, nedvärderades och krossades tempel och traditionella religioner. Under de senaste decennierna har mycket reparerats och en turistindustri har utvecklats runt templen. Regimen fortsätter dock att kontrollera religionen. Om den inte kan få kontroll tillgriper den istället förföljelse. Falun Gong förföljs, liksom tibetanska buddhister och uiguriska muslimer.

Xia Xiaoqiang, en oberoende kommentator om kommunistpartiet som är baserad i USA, sade att klostren i Kina i huvudsak har blivit de lokala partitjänstemännens inkomstkällor, samtidigt som de ger en illusion av religionsfrihet.

"Under sådan falsk religionsfrihet i Kina är stängningen av porten till Panlong-templet en protest mot partiets kontroll. Sådana fenomen har tidigare varit sällsynta".

Tilläggsrapportering av Luo Ya