Buddhastaty innehöll mumie efter mediterande munk
Mumien av den buddhistiske mästaren Liuquan kan ses inuti en Buddhastaty med hjälp av datortomografi. (Foto: M. Elsevier Stokmans, med tillstånd från Drents Museum)


Forskare upptäckte för några månader sedan något smått otroligt när de undersökte en 1000 år gammal buddhastaty från Kina: den innehöll en mumifierad munk, som tydligen dött under meditation.

Mumien upptäcktes i ett hålrum inuti statyn efter att en privat köpare tagit den till en expert för restaurering, enligt CNN. Det är oklart när statyn fördes ut ur Kina.

Ett forskarteam upptäckte mumien när de undersökte statyn med hjälp av datortomografi. De noterade att mumiens organ hade avlägsnats.

– Vi trodde att det skulle vara lungvävnad, men istället hittade vi små pappersbitar med kinesiska tecken, sade Vincent van Vilsteren, intendent på Drents Museum, till CNN.

Mumien satt på ett tygbylte som var täckt av kinesiska tecken. De kom fram till att mumien var en buddhistisk munk vid namn Liuquan.

Mystisk mumifiering

Hur han blivit mumifierad är dock något av ett mysterium. Han kan ha genomgått självmumifiering, något som förekom i Japan, Kina och Thailand för drygt 1 000 år sedan. Kvarlevorna kan ha börjat brytas ned, och senare placerats inuti statyn.

– Det var inte ovanligt att munkar genomgick självmumifiering, men att hitta en mumifierad munk inuti en staty är verkligen något extra. Det är det enda kända exemplaret i världen, sade Wilfrid Rosendahl, en tysk paleontolog som lett forskningen, till tidningen Telegraph.

– Med hjälp av datortomografi såg vi att det fanns en perfekt bevarad kropp med hud och muskler inne i statyn. Det är en komplett mumie, inte bara skelettet. Han var mellan 30 och 50 år gammal.

Gjordes till staty för att bevaras

Forskarna kunde också konstatera att munken satt i lotusställning.

– Vi misstänker att mumien under de första 200 åren var placerad öppet och dyrkades i ett buddhistiskt tempel i Kina… först under 1300-talet gjorde de allt detta jobb för att förvandla den till en vacker staty, tillade van Vilsteren.

Wilfrid Rosendahl sade att munken troligen dog under självmumifieringsprocessen.

– Under de sista veckorna började han äta mindre mat, och drack bara vatten. Till slut gick han in i trans, slutade andas, och dog. Han svälte i stort sett sig själv döds, sade Rosendahl.

– De andra munkarna placerade honom förmodligen nära en eld för att torka ut honom, och satte honom sedan för beskådan i klostret, någonstans i Kina eller Tibet tror vi.

– Han satt troligen under 200 år i klostret innan munkarna insåg att han behövde lite stöd och konservering, så de placerade honom inuti statyn.