BTH i Karlskrona ser över samarbetet med Konfuciusinstitutet
Flera universitet i västvärlden har sagt upp samarbetet med konfuciusinstututet. (Foto: Getty Images)


Högskolestyrelsen på Blekinge tekniska högskola kommer att diskutera kring samarbetet med Konfuciusinstitutet på kommande möte, skriver de i ett mejl till Epoch Times.

Anders Hederstierna, rektor på Blekinge Tekniska Högskola (BTH), sade i en tidigare intervju med Epoch Times att man inte har några planer på att lägga ner samarbetet med Konfuciusinstitutet, men att frågan kan komma att tas upp på nytt om man tycker att det finns anledning till det. Nu planerar man alltså att åter diskutera kring samarbetet på ett möte den 17 februari. 

Flera universitet har stängt Konfuciusinstitut

Flera universitet runt om i världen har redan valt att säga upp avtalen med Konfuciusinstitutet, däribland University of MacMaster och Université de Sherbrooke i Kanada, University of Chicago i USA och Lyonuniversitetet i Frankrike. Nu senast har Stockholms universitet valt att inte förnya kontraktet som löpte ut i årsskiftet. Karlstads universitet har valt att se över samarbetet.

Johan Sterte, rektor på Luleå tekniska universitet (LTU), säger i en intervju till NSD att ”en av bevekelsegrunderna för att starta det här institutet är att Kina är en av våra största och viktigaste handelspartners”. Konfuciusinstitutet är ett samarbete med LTU och Luleå kommun. För dem är det dock inte aktuellt att se över samarbetet, ett avtal som löper ut i mars 2017, säger de till Epoch Times via email.

Kommunistpartiet detaljstyr 

Konfuciusinstituten har tidigare kritiserats för att kommunistpartiet detaljstyr instituten genom att handplocka partitrogna lärare och censurera läromedlen.

Generaldirektören för KI-instituten i Kina har kritiserats för att riva ut flera sidor i ett programblad som innehöll en presentation av en taiwanesisk utbildning under en konferens om Kina i Portugal förra året. Konferensdeltagarna upprördes av detta.