Brygga te i gaiwan (lockförsedd tekanna)
Häll försiktigt en liten mängd varmt vatten, som håller runt 90 till 100 grader, i koppen. (Foto: Peter Valk / Epoch Times)


“Gaiwan” som bokstavligt betyder lock (gai) och skål (wan) är ett praktiskt och elegant verktyg för att brygga alla typer av löst te. Man kan ofta se gaiwan i historiska personers porträtt eller i filmer om det gamla Kina.

Uppfinningen av gaiwan under Mingdynastin (1644-1911)sammanföll med att te började bryggas av lösbladste istället för te i pulverform. På 1970-talet serverades te till kunderna i Hongkongs restauranger i sådana koppar, snarare än från dagens stora kommunala tekannor, för att varje person själv skulle kunde bestämma eller justera teets styrka och själv variera bryggtiden. På den tiden hade fortfarande teets kvalité betydelse.

Gaiwan består av tre delar: lock, skål och fat. Vissa säger att dessa representerar: himmel, människa och jorden.  Denna praktiska tekopp kan köpas i Chinatown för ett par dollar eller köpas som en antikvitet för flera tusen dollar.                                          

Det finns flera sätt att brygga lösbladste i gaiwan, beroende på vilken typ av te det är frågan om. Vi kommer att tala om två sätt att brygga te på: det första sättet passar för lätt oxiderade teer såsom grönt, gult och vitt te. Det andra sättet passa för starkare oxiderade teer såsom oolong, svarta eller röda teer eller Pu-ehr-te.

Huvudorsaken till varför dessa teer behöver olika bryggmetoder är att lätt oxiderade teer har lättare smak och kan bryggas mycket längre tid än starkt oxiderade teer som har mycket styrka och lätt kan bryggas för länge, och bli som en följd beskt.

Så alla kan dricka dessa lätt oxiderade teer direkt från koppen (gaiwan) där locket tjänar som ett filter för att hindra lösa blad att komma in i munnen när man smuttar på teet. Teer med starkare oxidering kräver att teet hälls över i ett annat kärl.

Gaiwans glaserade yta, som vanligtvis är gjord av porslin eller glas, ser till att smaken inte absorberas av kärlet och att inga smaker eller aromer läggs till teextraktet. Det är orsaken till att gaiwan är tekonnössörs favorit när de testar teer eftersom den ger en neutral brygd.

Metod 1: Drick direkt från gaiwan när det gäller lätt oxiderade teer som grönt, gult och vitt te.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten

2. Lägg lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen


testing

testing

3. Häll försiktigt vattnet, som har en temperatur på cirka 80 grader, i koppen runt tebladen. Om vattnet är för hett eller hälls rätt över de lätt oxiderade tebladen, bränner det bladen och teet får besk eller bränd smak. Fyll koppen med två tredjedelar vatten.

4. Sätt locket på koppen och låt teet stå och dra cirka 30 sekunder, sedan är teet färdigt.


testing

testing

5. Vissa teblad sjunker inte ner till botten. I sådana fall använd locket för att göra en öppning genom vilken du kan smutta på teet. Locket tjänar som filter för bladen.

6. Nästan allt te kan bryggas flera gånger (grönt te 1 till 3 gånger). Lämna lite teextrakt i botten av koppen, vilket används som grund för nästa omgång te.

7. För nästa omgång: upprepa stegen 3 och 4 men denna gång kan vattentemperaturen vara högre och bryggtiden längre.

Metod 2: "Använd gaiwan som tekanna” för starkt oxiderade teer som oolong, svart (eller rött) eller Pu-erh te. Man behöver ha ytterligare en kanna att hälla teet i.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten.

2. Lägg i lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen.

3. Häll försiktigt i lite hett vatten (cirka 90 till 100 grader) på koppens insida.


testing

testing

4. Låt det stå och dra i 10 sekunder innan det hälls i en annan kopp eller direkt i slasken.  Detta kallas ”att väcka upp teet” och görs för att låta smaken komma fram och sköljer tebladen från eventuellt damm.

5. Häll ännu en gång hett vatten på koppens insida, runt tebladen, och fyll koppen till två tredjedelar.

6. Lägg på locket och låt det dra 10-30 sekunder.


testing

testing

7. Ta bort locket och känn aromen. Aromen säger mycket om teets kvalité.

8. Sätt på locket på koppen men lämna en liten öppning genom vilken du kan hälla teet i en annan kopp, utan att bladen följer med. Håll händerna högt upp på koppen så att du inte bränner dina fingrar.

9. Häll i!


testing

testing

10. Drick.

11. För flera omgångar av samma blad: upprepa stegen från 5 till 10 men utöka bryggtiden med 10 sekunder för varje gång. Oxiderat te, som oolong och svart te, kan bryggas upp till åtta gånger på samma blad.

Peter Valk är en te-expert som har rest mycket i Asien och fördjupat sig i traditionell kinesisk kultur. Han har gjort affärer med kinesiskt te sedan 2007.