Brutalt överfall på redaktör väcker ilska och misstankar i Hongkong


Den tidigare chefredaktören, Kevin Lau Chun-to, på en av Hongkongs största tidningar, Ming Pao, attackerades med knivhugg i ryggen och benen av två män under onsdagen, enligt polisen. Han kördes i ilfart till sjukhus i ett kritiskt tillstånd

När Lau Chun-to sparkades som chefredaktör för Ming Pao, en tidning som publiceras i Hongkong, blev det förstasidesstoff i staden och runtom i världen förra månaden. Knivattacken tros ha kopplingar till detta och följer en rad våldsdåd mot mediapersonligheter i Hongkong under de senaste åren.

Gärningsmännen slog till vid tiotiden på onsdag förmiddag precis efter att Lau stigit ur sin bil i Sai Wan Ho, ett bostadsområde i Hongkong.

Gärningsmannen flydde med en medhjälpare på en motorcykel, enligt Simon Kwan King-pan på Hongkongpolisen.

Lau knivhöggs två gånger i ryggen och två gånger på varje ben, enligt C.N. Tang, läkare på Pamela Youde Nethersole Eastern Hospital. Den största skadan, på Laus rygg, var ett 16 centimeter långt jack.

Efter att ha opererats akut är Laus liv inte längre i fara. Hans hans tillstånd är fortfarande allvarligt men stabilt, sade läkaren.

Lau, 49, fick abrupt gå från sin post på Ming Pao i början av januari. Inga direkta förklaringar gavs från hans arbetsgivare, som har kopplingar till Kinas fastland. Journalister och andra  ifrågasatte huruvida det fanns en politisk konspiration bakom avskedandet.

Många i Hongkong tror att det Kinesiska kommunistpartiet arbetar hårt för att påverka och kontrollera pressen i staden, som är en del av Folkrepubliken Kina, men ska styras oberoende av Kina. Tusentals har protesterat ute på gatorna i Hongkong den senaste månaden.

Attacken mot Lau har gjort många arga och många är djupt oroade över åsiktsfriheten i Hongkong. ”Vi är oroliga att incidenten kommer att hota press- och åsiktsfriheten i Hongkong”, sade Hong Kong Journalists Association i ett meddelande efter knivattacken.

Hongkongs politiker, inklusive regeringschefen (chief executive) Leung Chen-ying, besökte Lau på sjukhuset och kallade attacken ”barbarisk” och ”oacceptabel”.

Ming Pao publicerade ett meddelande senare under onsdagen där man erbjöd en miljon Hongkongdollar (ungefär 800 000 svenska kronor) som belöning för information om gärningsmännen. Tidningen fördömde starkt det ”kallblodiga våldet mitt på ljusa dagen”.

Attacken mot Lau är en av många liknande med okända gärningsmän, riktade mot mediapersonligheter i Hongkong under de senaste åren. I juni fick den antikommunistiske mediemogulen, Jimmy Lai, vd för den frispråkiga Hongkongtidningen Apple Daily sin framdörr rammad med en stulen bil, samtidigt som en yxa och en machete lämnades på uppfartsvägen. Ingen skadades, men polisen sade att attacken tyder på att man ville lämna en varning.

Översatt från engelska.