Brusten balk bakom olycka på konsert


En balk som gav vika orsakade troligen nattens olycka på Norrlandsoperan i Umeå.

25 personer fördes till sjukhus sedan golvet rasat under dem på en rockkonsert.

Det var under en konsert med rockbandet Mando Diao som en drygt tio kvadratmeter stor sektion av golvet plötsligt gav vika och rasade ner ett par meter. Tre av de unga konsertbesökarna fick frakturer och de övriga lindrigare skador.

Orsaken till olyckan var
att en eller flera metallbalkar i golvets konstruktion brast, enligt Norrlandsoperans vd Magnus Aspegren. Varför detta skett vet man inte.

– Det är ett slags balk som ska hålla för betydligt mycket mer vikt än det här, sade Magnus Aspegren till TT på söndagsmorgonen.

Olyckan inträffade strax före halv tolv på lördagskvällen under en festival. Ett stort hål öppnade sig under fötterna på en stor skara unga, dansande människor framför konsertscenen i lokalen Black Box.

– Före olyckan gungade golvet under fötterna på oss som dansade, berättade en av åskådarna för TT.

Luckan rasade med ungdomarna ner i ett över två meter djupt hål.

– Åskådare hamnade på varandra när de föll ner i hålet, sade räddningsledaren Christer Björkman.

Konsertlokalen tillhör Norrlandsoperans äldre lokaler. Golvet där består av metallbalkar täckta av löstagbara träluckor, för att man ska kunna genomföra scenentréer genom golvet från källaren under föreställningar.

Brandmyndigheten inspekterade lokalen i torsdags och gav då Norrlandsoperan tillstånd att släppa in 800 personer på festivalen. Enligt Magnus Aspegren var det 725 personer på konserten när olyckan inträffade.

Lokalen ägs av Umeå kommun. Kjell-Arne Ågren, kommunens fastighetschef, hade på söndagsmorgonen inga uppgifter om hur gammalt det flyttbara golvet i lokalen är.

– Men jag har en känsla av att det har ganska många år på nacken, sade han till TT.

Polisen gjorde en teknisk undersökning av olycksplatsen efter det att räddningsarbetet avslutats, för att dokumentera händelsen.

– Vi kommer att utreda det som en arbetsplatsolycka, säger Rolf Edström, informationsansvarig vid polisen i Umeå.

Det finns inga misstankar om att något brott begåtts i samband med olyckan. Polisen har kontaktat Arbetsmiljöverket som ska sköta utredningen av hur olyckan gått till.

Under söndagseftermiddagen hålls ett möte med företrädare för Norrlandsoperan, Umeå kommun och festivalarrangören Up Sweden. Norrlandsoperan kommer att ta kontakt med dem som skadades i olyckan.