Brown sätter igång partiledarkampanj
Storbritanninens finansminister Gordon Brown deklarerade under en presskonferens på fredagen att han kandiderar som partiledare i Labourpartiet när Tony Blair avgår. (Foto: AFP/Adrian Dennis)


Den brittiske finansministern Gordon Brown inledde på fredagen sin kampanj för att efterträda Tony Blair som Labourledare och premiärminister. Gordon Brown startade kampanjen inför partikongressen den 24 juni i Enfield i nordligaste London.

-I dag tillkännager jag att jag är en kandidat till att bli ledare för Labourpartiet och att leda en ny regering, meddelade han vid en presskonferens.

Att den 56-årige skotten drog igång sin kampanj i Enfield var ingen slump. Där vann Labour en plats, mitt i ett starkt konservativt fäste, i storsegern 1997 som förde Blair och Brown till makten. Sedan dess har platsen gått förlorad och Brown gjorde med kampanjstarten där också en tidigt invit till medelklassväljarna inför nästa parlamentsval, som väntas 2009.

Blair stöttar

Tony Blair, som i torsdags meddelade att han avgår den 27 juni, sluter upp bakom sin finansminister och forne antagonist, som han besegrade i kampen om partiledarposten för 13 år sedan.

-Med stor glädje ger jag Gordon mitt fulla stöd som näste ledare för Labourpartiet och premiärminister, sade Blair vid en presskonferens och förklarade att Brown har vad som krävs för att leda både partiet och landet.

-Han har visat, som kanske den mest framgångsrike finansministern i vårt lands historia, att han har den kraft, den erfarenhet och det omdöme som krävs för att han ska bli en stor premiärminister.

Moralisk kompass

Politiskt väntas inga dramatiska förändringar med Brown vid rodret. Sedan han förlorat striden om partiledarposten mot Blair ställde han – och fick igenom – kravet på fria händer för landets ekonomiska politik. Detta trots att Blair var för euron och Brown emot. Den ekonomiska politiken lär därför inte förändras.

Däremot anses han stå för ett starkare socialt engagemang. Brown, som sagt att han styrs av sin moraliska kompass, har lovat att kämpa mot klimatförändringar och fattigdomen i världen. På hemmaplan tänker han verka för ”ett bättre och rättvisare” Storbritannien.

Brown har lojalt slutit upp bakom Blairs kritiserade stöd för Irakkriget, men antytt att han tänker hålla en större distans till USA och president George W Bush. Han stödjer den globala kampen mot terrorismen, men har sagt att han tänker vara ”mycket uppriktig” i sina kontakter med Bush. Storbritanniens intressen går först enligt Brown.

USA välkomnar

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade på fredagen att regeringen Bush kommer att fortsätta samarbeta nära med britterna även framöver.

-Storbritannien och Amerika kommer alltid att vara vänner och jag vet att vi kommer att samarbeta mycket, mycket bra med Gordon Brown när han blir premiärminister.

Att Brown markerat en större distans till USA betyder dock inte att han kommer att svänga tillbaka partiet åt vänster, anser de flesta bedömare. Brown var med och skapade det framgångsrika Nya Labour, då partiet närmade sig mittfåran och besegrade de konservativa på deras egen planhalva 1997.