Brown kan stoppa EU-fördrag
Gordon Brown, trolig efterträdare till Tony Blair. (Foto: AFP/Pierre Verdy)


Storbritanniens finansminister Gordon Brown, trolig efterträdare till Tony Blair på premiärministerposten, planerar ett veto mot ansträngningarna att återuppliva EU-konstitutionen, uppger The Times på torsdagen.

Tyskland inledde förra månaden överläggningar om framtiden för den föreslagna konstitutionen som legat på is sedan franska och nederländska väljare förkastat förslaget i folkomröstningar.

Enligt tidningen kan Blair på sin
höjd acceptera ett ”minifördrag” som skulle innebära stora tekniska förändringar i unionens röstningsprocedurer och införa ett permanent EU-ordförandeskap i stället för den nuvarande ordningen med att medlemsländer ansvarar för ordförandeskapet halvårsvis.

Tidningen, som citerar en icke namngiven källa, uppgav att Brown i stället hotar med att lägga in veto även mot tekniska förändringar, oavsett om det görs utfästelser att det inte blir något nytt utkast till fördrag.

Paret kommer inte, enligt tidningen, att ge klartecken till någon konstitutionell reform som kräver folkomröstningar runtom i Europa.