Brown gör helt om i Irak
Gordon Brown pratar på ett möte efter att ha officiellt accepterat att axla manteln efter Tony Blair som premiärminster i Storbritannien. (Foto: AFP/Clara Molden/Pool)


Nästa brittiska premiärminister Gordon Brown är redo att riskera det ”speciella förhållandet” med USA genom att dra tillbaka Storbritanniens stöd till kriget mot Irak, skriver Sunday Telegraph i dag

President George Bush har informerats om den brittiska helomvändningen, rapporterar tidningen. Vita husettjänstemän har rapporterat för presidenten att han bör vara beredd på ett tillkännagivande om att de brittiska styrkorna återvänder från Irak under Browns första 100 dagar vid makten.

Presidenten har nyligen diskuterat med en framstående rådgivare hur USA ska handskas med förlusten av sin främsta allierade i Irakkriget.

Åtgärden förväntas stärka Browns ställning i den brittiska opinionen, som är mycket kritisk mot regeringens stöd till president Bushs Irakpolitik. Kritiken mot kriget har kraftigt undergrävt premiärminister Tony Blairs ställning i Storbritannien.

-Vi bör dra oss ur Irak så snart det är praktiskt möjligt. Vi bör rådgöra med Iraks regering om detta – men den kan inte få lägga in något veto. Detta får inte fördröjas, har den tidigare ministern Nigel Griffith sagt till Brown.

Griffith är Browns nära bundsförvant.

Tony Blair uttryckte
övertygelse om att Storbritannien fortsätter hans politik när han gjorde sin avskedsresa som premiärminister till Irak på lördagen.

-Jag tvivlar inte på att Storbritannien håller fast vid sitt stöd till Irak.

-Den politik jag följer är hela regeringens, så också när jag har lämnat regeringen är jag säker på att politiken fortsätter.