Brottsutredning om konsertolyckan
(Foto: Johan Gunséus /Norrlandsoperan)


Polisen inleder en förundersökning om lördagens olycka då golvet rasade under en rockkonsert på Norrlandsoperan i Umeå.

Enligt Umeåpolisen är vållande till kroppsskada en tänkbar brottsrubricering.

Olycksplatsen är fortfarande avspärrad.

– Vi kommer att ta vissa delar av golv och bärande balkar i beslag för att kunna fortsätta den tekniska undersökningen, säger Umeåpolisens presstalesman John Forsberg till TT.

Polisen bedömde först att det handlade om en arbetsplatsolycka och lämnade över ärendet till Arbetsmiljöverket men ärendet returnerades med hänvisning till att det inte ligger inom verkets uppdrag. Frågan om vad som orsakade olyckan och vem som bär ansvaret blir nu ett fall för åklagarmyndigheten och polisen.

Konstruktions- och byggnadsexperter ska hjälpa polisen i utredningen. En central fråga blir om golvet var tillräckligt starkt dimensionerat för att klara rockkonserter där ljudvolymen är hög och publiken gungar och hoppar.

Ett femtiotal ungdomar följde med när golvet rasade mitt under rockkonserten. 29 personer fördes till sjukhus sedan de ramlat drygt två meter rakt ned och landat golvet i källarvåningen under.

Det stora flertalet slapp undan med lättare blessyrer men en bröt armen och några fick lättare hjärnskakningar eller revbensbrott.

På måndagen hade tre av de inlagda personerna fått gå hem medan den fjärde vårdas ytterligare några dagar, meddelar landstinget.

Enligt Norrlandsoperans vd Magnus Aspegren kan det bli frågan om skadeersättning till de drabbade. I hur många fall och i vilka former är fortfarande oklart.

– Det är en fråga som bland annat kommunen och försäkringsbolag ser över nu, det kan ta några dagar innan vi kan gå ut med information om det, säger Magnus Aspegren.

Cirka 725 biljetter hade sålts till konserten. Arrangören Up Sweden och Norrlandsoperan har utlovat återbetalning av biljetterna.

Även Umeå kommun, som äger Norrlandsoperans fastighet, ska utreda olyckan.