Brott utreds efter katastrofbranden


45 kvinnliga patienter och anställda omkom i en brand i ett rehabiliteringssjukhus för missbrukare i Moskva i dag.

Deras försök att undkomma elden hindrades av fönstergaller och metallgrindar.

Minst två brottsmisstankar kommer att utredas efter katastrofen: en om misstänkt mordbrand och en om brott mot brandskyddsföreskrifterna, meddelar åklagarmyndigheten i Moskva. Dessutom väntas branden leda till översyn av säkerheten vid andra sjukhus.

– Med utgångspunkt från hur dödsoffren påträffades förstår vi att folk försökte ta sig ut, men det fanns bara en nödutgång tillgänglig, sade biträdande chefen vid räddningsverket Alexander Chupriyan till reportrar utanför Drogbehandlingssjukhus nummer 17, sydväst om Moskva.

Alla omkomna var kvinnor eftersom branden började på kvinnokliniken. De flesta behandlades för narkotika- och alkoholmissbruk, två var anställda vid sjukhuset. Ytterligare tolv personer skadades.

– Tillståndet för de skadade är allvarligt, sade Moskvas brandchef Viktor Klimkin.

Branden misstänks ha varit anlagd.

Elden startade vid halv två på natten i en kafeteria på andra våningen i femvåningsbyggnaden. Brandkåren larmades inte omedelbart, vilket är en av förklaringarna till de många dödsoffren.

– Alla som dog gjorde det innan den första brandbilen anlände, och den var på plats fyra minuter efter larmet, uppgav Chupriyan.

– Om personalen agerat på rätt sätt, skulle ett så stort antal dödsoffer ha kunnat undvikas.

När branden bröt ut fanns 177 patienter och 15 anställda i byggnaden. Sjukhuset hade galler för fönstren och bara en utgång, och personalen kunde inte låsa upp låsen på fönstergaller och gallergrindar.

Huvudutgången blockerades av elden och en nödutgång av en metallgrind som brandmännen tvingades lyfta bort.

Dessutom var sjukhusets väggar täckta med plast, vilket gjorde röken synnerligen farlig och ledde till att människor snabbt förlorade medvetandet.

– Vi kontrollerade byggnaden och fann flera brott mot brandföreskrifterna. Vi gav ledningen instruktioner om hur dessa skulle åtgärdas, sade Klimkin, och tillade att brandinspektörer tidigare vänt sig till domstol för att få byggnaden, som uppfördes på 50- och 60-talet, stängd.