Bronislaw Komorowski vinner polska presidentvalet med knapp marginal
Polens nye president, Bronislaw Komorowskis reaktion på vallokalsundersökningar under det tidiga presidentvalet i Warszawa den 4 juli. Undersökningarna visar att Komorowski vann med mycket knapp marginal. (Foto. Janek Skarzynski / Getty Images)


Ett av de mer fängslande presidentvalen i Polens relativt nya demokrati var en nagelbitare ända till slutet. I samma ögonblick som vallokalerna stängde kl 20 lokal tid bröts valdagens tystnad och nationella medier rapporterade resultaten från vallokalsundersökningarna som gav Bronislaw Komorowski en knapp seger.

De två största och oftast citerade företagen för valundersökningar, SMG KRC och TNS OBOP, satte båda Komorowski före Jaroslaw Kaczynski med 51,8 mot 48,2 procent respektive 53,1 mot 46,9 procent.

Lägren började redan fira respektive erkänna förlusten.

Då, medan ungefär hälften av rösterna hade officiellt räknats, kastades resultaten om. Spänningen stegrades. Men vid slutet av kvällen, när 95 procent av rösterna hade räknats, korades Komorowski som segrare.

Valet hölls i efterdyningarna av en tragisk och ännu inte helt klargjord flygolycka i Smolensk, Ryssland, som dödade Polens president Lech Kaczynski tillsammans med många andra ledande regeringstjänstemän.

Den avgörande omgången var mellan Jaroslaw Kaczynski, den framlidne presidentens tvillingbror, och Komorowski, parlamentets tidigare talman, som blev tillförordnad president efter olyckan. Avsparken mellan de två kom när den första valomgången i juni inte resulterade i någon vinnare med mer än 50 procent av rösterna.

Tävlingen stärkte nationen mer än vad få andra val gjort sedan Polens första fria presidentval 1990, efter det att kommunismen störtades 1989.

– Jag vill gratulera Bronislaw Komorowski till segern, men mest av allt vill jag tacka alla dem som stödde min kandidatur, sade Jaroslaw Kaczynski vid ett möte med sina anhängare på Hotel Europejski strax efter att de preliminära resultaten tillkännagavs .

Han betygade också sin aktning för sin avlidne bror och andra offer för Smolensk-tragedin och tillade att det är nödvändigt att omständigheterna kring deras död klarläggs.

– Vi måste hitta ett svar i ett moraliskt, politiskt och rättsligt sammanhang. Låt oss inte glömma offren.

Den nyvalde presidenten nämnde att hårt arbete väntar honom och hans anhängare, med att överbrygga de skiljaktigheter som detta jämna lopp har avslöjat.

– Vi har mycket arbete framför oss för att se till att skiljaktigheterna inte hindrar vårt samarbete, så att de inte tillåts bli ett hinder för skapandet av nationell enighet.

– För att hänvisa till solidaritetsrörelsens vackra traditioner – och det här säger jag inte bara med koppling till den här kampanjen, för vi har alltid trott på det här och vi anser att det här fortsätter att vara sant – nämligen att det inte finns någon frihet utan solidaritet och ingen solidaritet utan frihet, sade Komorowski.

Kaczynski, som kom tvåa, citerade också en av Polens största historiska statsmän, Marshall Joseph Pilsudzki, med hänvisning till Polens stundande parlamentsval nästa år.

– För att segra måste vi komma ihåg Joseph Pilsudzkis grundsats: ”Att vinna, men vila på sina lagrar, är en form av nederlag. Att vara besegrad, men inte ge upp, det är seger.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38548/