Bröllopskostnader skjuter i höjden för kinesiska par
Brudklänningar i ett skyltfönster i Shanghai.(Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Kostnaden för att gifta sig ökar i Kina, enligt resultatet från 2006 års nationella giftermålsundersökning. Genomsnittskostnaden för ett bröllop i Shanghai, som var undersökningens dyraste stad, var 187 000 yuan, medan den i Guangzhou, den näst dyraste, var 140 000 yuan.

Resultatet visar att kostnaden nära på fördubblats jämfört med en liknande undersökning 2002. I detta företrädesvis urbana fenomen spenderar par sina livs besparingar på allt mer överdådiga bröllop.

En faktor som driver på kostnadsökningen är märkesvarornas genomslag på den kinesiska marknaden. Detta har lett till en trend där par bara vill använda välkända märken till sina bröllop. Kostnaden för märkesvaror är såklart mycket högre.

I bröllopsbudgeten för ett typiskt kinesiskt par ingår kostnaden för att inreda en ny lägenhet. Enligt undersökningen spenderar paren i genomsnitt runt 60 000 yuan på att utrusta sina nya hem. Lägg till detta kostnaderna för smycken, bröllopsbilder med mera, och det är lätt att föreställa sig hur kostnaderna skjuter i höjden.

För att finansiera dessa dyrare bröllop vänder sig många par till sina föräldrar för ekonomiskt stöd. Par som inte kan få ekonomisk hjälp skuldsätter sig ofta för att finansiera sina bröllop.

Denna ekonomiska börda har visat sig lägga en extra press på unga par. I Shanghai, där lönerna är relativt höga, kan en man spendera mer än ett helt års inkomster på bröllopet.

Bröllopsplanerare säger att en önskan om bättre kvalitet på material och tjänster till stor del driver på denna allt dyrare konsumtion, men de varnar sina kunder för att sätta sig i skuld för det ”perfekta bröllopet”.

http://www.theepochtimes.com/news/6-7-15/43948.html