Bröderna Marx - roligast bland de roliga
Bröderna Marx, Chico, Harpo, Groucho, och Zeppo (1931)(Foto: Wikipedia)


Produktionsår: 1933
Produktionsland: USA
Originaltitel. Duck Soup
Regi: Leo McCarey
Medverkande: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx
Tillgänglig på DVD i Sverige: Ja

Först ett par enkla frågor. Vad behöver man för att göra en riktigt bra komedi? Behöver man Hugh Grant med sina ledsna hundögon? Behöver man ett överflöd av kroppsvätskor som flyger all världens väg? Behöver man en storbröstad ung kvinna, som ett gäng unga killar åtrår? Nej, man behöver bara tre tokiga män.

Fråga mig inte exakt vad denna film handlar om. För det vet jag inte. Om bröderna Marx levt idag, tror jag inte de skulle kunnat svara på denna fråga heller. I “Duck Soup är de tre bröderna i absolut toppform. Ramen för filmen är i alla fall att Rufus T. Firefly (Groucho) har blivit utsedd till president/diktator i det fiktiva landet Freedonia. Detta medför en del problem då Firefly helt verkar sakna omdöme. Harpo och Chico spelar två spioner, som försöker ställa till det för Firefly. Fast i ärlighetens namn ställer Firefly till det tillräckligt för sig själv.

Komedier brukar oftast komma med ett prefix. Dagens komedier är till exempel ofta romantiska komedier, actionkomedier eller vulgokomedier (fast det är något filmbolagen gärna undviker att kallas sina egna filmer). Bröderna Marx filmer är nog, vad man skulle kunna kalla, anarkistiska komedier; det finns ingen ordning någonstans. Det enda som det finns ordning på är skratten, som kommer tätt varje gång jag ser en Marx-film. Detta är min absoluta favoritfilm med bröderna Marx. Och det är även den absolut roligaste komedi jag någonsin sett.

Jag har mer än en gång hört ungdomar som inte vill se gamla filmer för att de år “tråkiga” och svartvita. “Duck Soup” är visserligen svartvit, men den är aldrig tråkig. För det är inte som att skämten är gamla. Jag tycker i alla fall att det fortfarande är roligt när Harpo går omkring och klipper av allt som sticker ut (fickor, frackar, cigarrer, med mera).

Detta är ett lysande alternativ till alla vulgokomedier och romantiska “komedier”. “Duck Soup” är dessutom något hela familjen kan se tillsammans, eftersom alla kan uppskatta de tre brödernas tokigheter. Min absoluta favoritscen är när Harpo ska öppna ett “kassaskåp”, men snart upptäcker han att det är en radio.