Broadwayproducent om Shen Yun: ”Fantastisk koreografi”
Patricia Mahoney (till höger) och Valerie Littenberg såg Shen Yun Performing Arts på Lincoln Center i New York den 14 januari. (Foto: Wei Yong/Epoch Times)


För omkring ett år sedan tittade Brodwayproducenten Patricia Mahoney på en dokumentär i vilken en ensemble hade tillsatt traditionella kinesiska instrument i en symfoniorkester.

Den här unika mixen gjordes av Shen Yun Symphony Orchestra som ackompanjerar Shen Yun Performing Arts klassiska kinesiska dans, vilket ger den 5000-åriga kinesiska civilisationen livet åter, som aldrig förr.

Som klassiskt skolad pianist väcktes Patricia Mahoneys intresse. Hon förstod hur svårt det måste ha varit att blanda musikljuden från öst och väst. Trots allt, hade det aldrig tidigare gjorts i sådan stor skala före Shen Yun.

Men biljetterna såldes slut och hon fick vänta till året därpå. Efter att ha sett den New York-baserade kompaniets föreställning på Lincoln Centers David H Koch Theater den 14 januari, sade hon:

– Det var så vackert, så vackert.

Gudomligt inspirerad kultur

Den gamla kinesiska kulturen som Shen Yun återuppväcker, tros var gudomligt inspirerad vilket gav genklang hos Mahoney, därför att hon är, som hon säger, en andlig människa.

För Mahoney presenterades den andliga kulturen i teman såsom medkänsla och magi i en konstfullt producerad föreställning. Och hon är själv inte ovan vid storskaliga artistiska produktioner.

Patricia Mahoney och hennes man Ken Mahoney från Mahoney Asset Management, hade just satt upp Pippin och producerar för närvarande On the Town. De förbereder sig också att härnäst sätta upp American in Paris på Broadway.

– Koreografin är fantastisk – spektakulär koreografi. En otrolig koreografi, sade Patricia Mahoney och frågade mer detaljerat om talangerna.

– De är så graciösa och det dansarnas atletism är helt ofattbart. Det är verkligen något helt annat, sade hon.

Klassisk kinesisk dans

Shen Yuns dansare framträder med klassisk kinesisk dans, ett omfattande och självständigt danssystem, och folk- och etniska danser från Kinas många etniska minoritetsgrupper.

"Genom att den [klassiska kinesiska dansen] fångat upp djupgående visdom från varje era och dynasti har den blivit ett komplett danssystem, omfattande traditionella estetiska principer med sina unika dansrörelser, rytmer och inre mening", förklaras på Shen Yuns websida.

Och när musikerna som Patricia Mahoney hade väntat på, förgyllde scenen, var de ingen besvikelse. Förutom den ackompanjerande orkestern framträdde även solister.

Sopranerna sjöng vackert och den ackompanjerade pianisten var fantastisk, och den uttrycksfulla erhu-solisten var häpnadsväckande, sade Mahoney. Erhu är ett tvåsträngat instrument som liknar en fiol.

– Hon var otrolig, otrolig, sade hon.

"Den kinesiska kulturen behöver uppmärksammas"

Hennes vän Valerie Littenberg ägare till ett transport- och logistikföretag, hade följt med henne till föreställningen. För Littenberg var den full med kopplingar.

– Det finns en stark koppling till naturen och hur naturen påverkar det som händer personerna, deras tro och hur det överskred från de själva in i naturen och omgivningen, sade Littenberg.  

Hon noterade två olika inslag. Den ena var en folkdans i vilken de kvinnliga dansarna snurrade och kastade glittrande rosa näsdukar som representerade plommonblommor. Den andra var en kinesisk berättelsedans i modern tid, i vilken en grupp människor utövade sin tros- och yttrandefrihet trots censur och förföljelse.

För henne visade de båda inslagen vad kinesisk kultur egentligen är.

Konferenciärerna hade förklarat att efter Shen Yun bildandes 2006 har det inte tillåtits framträda i Kina. Kinesisk kultur sägs vara gudomligt inspirerad men den traditionella kulturen blev förstörd av den nuvarande kommunistregimen, en officiellt ateistisk regim, kan man läsa vidare på Shen Yuns hemsida.

– Den kinesiska kulturen behöver fortsätta att uppmärksammas i USA och uti världen. Fler människor här i USA och runt om i världen behöver se föreställningen och veta. Jag tycker om det faktum att de delar med sig till publiken om deras personliga känslor om det som försiggår i Kina, sade Valerie Littenberg.

– Det är deras historia, sade hon.

Wei Yong och Catherine Yangd rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier med totalt cirka 400 artister, som uppträder samtidigt runt om i världen.

Shen Yun kommer under sin Europaturné till Stockholm, Cirkus, 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.