Brittiska polisen ska göra utgrävningar i fallet Madeleine McCann
Föräldrarna till det brittiska barnet som försvann i Portugal 2007, Kate (vänster) och Gerry McCann (höger) poserar med en bild av hur deras dotter kan se ut vid nio års ålder inför en presskonferens i centrala London den 2 maj 2012, fem år efter Madeleine McCanns försvinnande på en familjesemester i Portugal. Hon vara tre år vid den tiden, och konstnären skildrar hur Madeleine kan se ut, baserat på familjens bilder av henne, tillsammans med barndomsbilder av hennes föräldrar. (Foto: AFP/Getty Images)


Sökandet efter Madeleine McCann har inte slutat och den brittiska polisen planerar att gör utgrävningar på två platser vid semesterorten i Portugal där hon försvann den 3 maj 2007.

Landets myndigheter har gett tillstånd till sökningen för brittiska detektiver, rapporterade The Guardian.

Scotland Yard kommenterar inte offentligt om de senaste ansträngningarna att få fram bevis i försvinnandet av den unga flickan, ett sökande som har varit en pågående saga för McCann familjen.

Madeleines föräldrar Kate
och Gerry tros inte delta i de senaste insatserna.

McCanns talesman, Clarence Mitchell, sade: ”Som alltid, kommer vi helt enkelt inte att kommentera om de operativa detaljerna för Operation Grange. Det är en fråga för polisen”.

”Kate och Gerry hålls fullt informerade hela tiden.”

McCanns tackade allmänheten för deras stöd vid en gudstjänst den 3 maj, på den sjunde årsdagen av försvinnandet.

Kriminalpolisen kommer att använda en rad olika verktyg såsom markradarutrustning för att hjälpa till vid utgrävningen på platsen. Vissa medier har rapporterat att det handlar om två platser, medan andra, till exempel Sky News, rapporterar om tre.

Skys News kriminalkorrespondent Martin Brunt sade att detta är ett ”genombrott” i utredningen, och att utgrävningen bygger på bevis som samlats under insamlingen av möjliga tips som pågått under flera år.

”Det verkar som om det finns information som har getts till portugiserna under de senaste sju åren som har indikerat på att det kan finnas bevis att ta fram på vissa platser”,  sade han.

”Vi tror att en av dem kan vara strandområdet och en annan kan vara runt de lägenheterna där Madeleine sågs senast.

”Det är ett genombrott och det kommer verkligen att lansera en ny fas i utredningen, eftersom detta blir första gången som vi kommer att se poliser från Scotland Yard på marken, som inte bara talar med den portugisiska polisen utan arbetar med dem i sökandet efter kanske mer påtagliga bevis. ”

Översatt från engelska