Brittiska journalister överlämnade till libyska regeringen


Två brittiska journalister som tillfångatagits av libysk milis i Misrata har överlämnats till den libyska regeringen, enligt medierapporter.

Gareth Motgomery-Johnson och Nicholas Davies-Jones, vilka båda arbetar för iransk statsmedia, tillfångatogs sent i februari av milisen som hävdade att de var spioner.

”De brittiska journalisterna finns hos oss och kommer att släppas efter att de förhörts”, sade den libyske vice inrikesministern Omar Al-Khadrawi till Reuters i onsdags.

”Om inget brott har begåtts kommer de snart att friges”, tillade han.

Nyhetsbyrån har rapporterat att milisen i tisdags släppte en video med de två männen. De säger att de blivit behandlade väl och ber om ursäkt för den illegala inresan. Det är emellertid oklart ifall de talar av egen fri vilja eller om de blivit tvingade till uttalandet.

Reportrar utan gränser och Amnesty International har fördömt milisens hantering av situationen. Grupperna har tryckt på för att männen ska lämnas över till lämpliga regeringsmyndigheter.

I Libyen har milis, som förra året hjälpte till att störta Moammar Gadhafis regering, i princip kunnat göra vad de ville obevakade. Anklagelser har förekommit om tortyr i flera fängelser runtom i landet.

Rättighetsgrupper har uppmanat det styrande mationella övergångsrådet att få en bättre överblick över milisgrupperna, men instabiliteten fortsätter.

Översatt från engelska.