Brittiska Iranmilitärer får åka hem
Irans president Mahmoud Ahmadinejad (till höger i mitten) träffar den brittiska servicekvinnan Faye Turney (V) efter sin presskonferens i Teheran där hän annonserade britternas frigivning den 4 april 2007. De andra frigivna britterna omringar honom.(Foto: AFP/Str/Isna)


De 15 brittiska militärer som hållits fångna i Iran släpps. Syrien uppges ha spelat en avgörande roll i upplösningen av det storpolitiska dramat. Flottisterna ska enligt planerna flyga till London på skärtorsdagen.

-De 15 släppta brittiska flottisterna överlämnas till den brittiska ambassaden i morgon, och åker då till London, sade president Mahmoud Ahmadinejads medarbetare Mojtaba Samareh Hashemi till nyhetsbyrån Mehr på onsdagskvällen.

-Flottisterna befinner sig just nu på utrikesdepartementet.

Därmed motsades presidenten själv, som vid en presskonferens tidigare sagt att ”de åker hem i dag”. Med hela världens tv-blickar riktade mot sig höll Ahmadinejad hov i andra ämnen i en timme innan han gjorde sensation:

-Under påverkan av Profeten har dessa 15 flottister benådats, och vi erbjuder det brittiska folket deras frihet.

Sedan lämnade han podiet för att utanför lokalen hälsa på fångarna. Iransk tv visade när han skakade hand och glatt språkade med de 15 britterna.

Tvångssemester

-Så det blev lite tvångssemester för er här, log Ahmadinejad.

-Jag vet inte om jag skulle uttrycka det så, men det kan man säga, svarade en britt.

-Vi är tacksamma för er förlåtelse, sade en annan.

-Jag önskar er all framgång! tillade Ahmadinejad.

Tony Blair uttryckte timmarna senare lättnad över att dramat som skakat världspolitiken och oljemarknaden verkar vara över.

-Jag är glad att våra 15 flottister har släppts, sade han till medieuppbådet utanför premiärministerresidenset 10 Downing Street i London.

-Till det iranska folket säger jag helt enkelt: Vi vill er inget ont.

-Jag vill tacka våra allierade i Europa, våra allierade i FN:s säkerhetsråd för deras stöd och även våra vänner och allierade i regionen som var inblandade.

Tapperhetsmedalj

Med det sistnämnda kan Blair anspela på Qatar och den i så fall något oväntade allierade Syrien. Medier i både Mellanöstern och London rapporterar att de två länderna hade nyckelroller i dramats upplösning, något som också Damaskusregimen bekräftar.

Trots andan av generositet passade Ahmadinejad under sin presskonferens på att dela ut en del kängor till Storbritannien. Han kungjorde en tapperhetsmedalj till befälhavaren för den styrka från Revolutionsgardet som tillfångatog de 15 brittiska militärerna i Persiska viken.

-Härmed vill jag med en tapperhetsmedalj av tredje graden tacka befälhavaren för styrkan som försvarade Irans gränser och grep inkräktarna, sade presidenten, varpå han överlämnade medaljen till befälhavaren Aboul Ghassem Ammanghah.

Och Storbritanniens jämställdhetspolitik går inte hem hos Irans ledare.

-Bland de gripna britterna fanns en kvinna som är mor till ett barn. Varför ger de sådana uppdrag till en kvinna som är mor till ett barn, att patrullera havet? sade Ahmadinejad.