Brittiska företag måltavlor för kinesiska spioner
Generösa erbjudanden på mässor såsom USB-enheter är laddade med spionprogram av den kinesiska regimens hackare. (Foto: Seth Holehouse / The Epoch Times)


Generösa gåvor på handelsmässor, t.ex. USB-enheter och digitalkameror, har av den kinesiska regimens hackare laddats med spionprogram avsedda för att samla in känsliga affärshemligheter, varnar Storbritanniens underrättelsetjänst.

Dessa metoder, tillsammans med buggning av hotellrum och iscensättning av väl uttänkta ”kärleksfällor” innebär att Kina utgör ”ett av de största hoten för spionage mot Storbritannien”, uppger en rapport från MI5 som läckt ut.

Rapporten, som setts av Sunday Times, hävdade att de flesta av insatserna för att stjäla företagshemligheter kom från agenter som arbetar inom det kinesiska folkets befrielsearmé och ministeriet för offentlig säkerhet.

”Vilket som helst brittiskt företag kan vara i farozonen om man sitter på information som skulle gynna kineserna,” säger rapporten.

Den 14-sidiga rapporten ”till särskilt behöriga”, skriven av MI5:s Center för Skydd av Nationell Infrastruktur, hävdar att kinesiska agenter har angripit Englands försvar, energiföretag, kommunikationer och tillverkningsindustri.

Rapporten kommer i en tid av ansträngda diplomatiska förbindelser mellan Storbritannien och Kina. Förra månaden avrättades en brittisk man i Peking som led av en psykisk sjukdom och som anklagades för att ha försökt smuggla in heroin i landet.

Kinesiska agenter har även tidigare försökt stjäla statshemligheter genom att använda sexuella fällor. För två år sedan fick en medhjälpare till premiärminister Gordon Brown sin mobiltelefon av märket Black Berry stulen av en kinesisk kvinna som hade gjort närmanden mot honom på en nattklubb.

MI5-rapporten hävdar att taktiken med sexuella fällor nu har utvidgats till den privata sektorn där agenter försöker skapa ”långsiktiga relationer” med nyckelpersoner.

”En hemlig spion kan försöka utveckla en vänskaps- eller affärsförbindelse, ofta med hjälp av påkostad gästfrihet och smicker,” står det i rapporten enligt Sunday Times.

”Den kinesiska underrättelsetjänsten har också varit känd för att utnyttja sårbarheter såsom sexuella relationer och olaglig verksamhet för att utöva påtryckningar på enskilda personer och få dem att samarbeta.

”Hotellrum i större kinesiska städer som Peking och Shanghai, vilka ofta besöks av utlänningar, är troligen avlyssnade… hotellrummen har genomsökts när gästerna är ute ur rummet. ”

Rapporten innehåller också en varning för alla till synes generösa erbjudanden på handelsmässor. ”Under konferenser eller vid besök på kinesiska företag kan du få presenter såsom USB-enheter eller kameror. Det har förekommit fall där dessa ”gåvor” har innehållit trojaner och andra typer av skadliga program. ”

Rapporten med titeln ”The Threat from Chinese Espionage” (Hotet från kinesiskt spionage), skickades till hundratals företagsledare i London förra året.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28899/