Britt friges efter 30 månader som gisslan hos militanta irakier
Avril Sweeney, mor till den brittiska gisslan Peter Moore, under firandet av sonens frigivning nära Blackpool i nordvästra England den 30 december. (Foto: AFP/ Getty Images)


Den brittiska IT-konsulten Peter Moore släpptes ur fångenskap efter att ha suttit fängslad i Irak under mer än två år, meddelade brittiska och irakiska myndigheter onsdagen den 30 december.

Moore kidnappades av cirka 40 aktivister från den islamistiska gruppen kallad Asa’ib al-Haq, som betyder ungefär de rättvisas förbund, på det irakiska finansministeriet i Bagdad tillsammans med sina fyra livvakter.

Den 29 maj 2007, strax före klockan tolv på dagen, kom beväpnade män in i regeringsbyggnaden i en kolonn av fordon som polisen brukar använda och kidnappade de fem britterna.

Kidnapparna dödade senare tre av livvakterna, medan den fjärde saknas fortfarande och tros vara död.

Moores styvmor Pauline Sweeney beskrev hans frigivning, citerad av BBC, som ”den bästa julklappen någonsin”.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband sade att frigivningen var, ”resultatet av en process ledd av irakier, för politisk försoning, där en väpnad grupp har gett löften om att komma in i det politiska systemet och avstå från våldet”. Därför har inga eftergifter getts eller politisk kohandel skett för att få Moore frisläppt. Han medgav också att de redan hade trott att Moore dödats på liknande sätt som hans livvakter.

Enligt säkerhetskorrespondenten på BBC hade den plötsliga frigivningen anknytning till frisläppandet av en mycket viktig militant shiamuslim, Qais Al-Khaz’ali, som hölls fängslad av amerikanska myndigheter sedan 2007 och misstänkt för inblandning i kidnappning och mordet på fem amerikanska soldater.

Moore var efter frisläppandet på den brittiska ambassaden i Bagdad och kommer att återvända till Storbritannien för att återförenas med sin familj.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27233/