Brister i munhygien bland ungdomar
Ungdomar behöver bli bättre på munhygien visar en studie från Sahlgrenska akademin. (Greg Wood/AFP)


Ungdomar sköter inte om sina tänder tillräckligt visar en studie från Sahlgrenska akademin. Sju av åtta ungdomar hade bristande munhygien och tandköttsinflammation var vanligt, två faktorer som ökar risken för framtida tandproblem.

Studien som har publicerats i tidskriften Swedish Dental Journal gjordes bland ungdomar i Västra Götalandsregionen. Forskarna undersökte 500 slumpvis valda ungdomar i Västra Götaland (Fyrbodal och Skaraborg)

– I genomsnitt hade ungdomarna bakteriebeläggningar på hälften av alla sina tandytor, vilket är alldeles för mycket. Sju av åtta ungdomar hade mer plack än de nivåer som anses vara okej, säger doktoranden Jessica Skoog Ericsson i ett pressmeddelande.

Resultatet av studien visade att majoriteten av ungdomarna, 76 procent, borstar sina tänder minst två gånger om dagen. Trots detta var det vanligt med tandköttsinflammation. Fyra procent av ungdomarna använder också tandtråd dagligen, men lika många rengör inte alls sina tänder vissa dagar.

– Visst kan det vara så att en del friserar sanningen och säger att de borstar sina tänder oftare än de faktiskt gör, men det finns andra studier som visat att ungdomar överlag borstar sina tänder ofta. Antagligen beror den dåliga munhygienen på att de inte borstar tillräckligt väl och inte använder tandtråd, säger Kajsa Henning Abrahamsson, universitetslektor i odontologi vid Sahlgrenska akademin.

Killarna hade något sämre munhygien än tjejerna i studien. Ungdomarna från Skaraborg hade i genomsnitt mindre plack och tandköttsinflammation än ungdomarna i Fyrbodal.

Socioekonomiska faktorer, baserat på ett index för den klinik ungdomarna tillhörde i regionen, spelade däremot ingen roll för ungdomarnas munhygien.

– Det är bedrövligt att så många av ungdomarna har så dålig munhygien trots stora satsningar på information och förebyggande insatser. Nu behöver vi som arbetar i tandvården fundera över varför vi inte når ungdomarna bättre, säger Kajsa Henning Abrahamsson.