Brist på pizzabagare i Italien
Pizzabagaren Pepe Mazza snurrar degen på den världsberömda Lombardi Pizzeria i Neapel, Italien. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)


Det råder brist på pizzabagare i Italien. Även fast arbetslösheten är hög är folk ovilliga att baka pizzor. Lönen är för dålig och arbetstiden för lång, sade en italiensk företagsgrupp, Italian Federation of Confcommercio Companies for Italy.

”Trots den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten har det visat sig vara svårt att hitta pizzzabagare”, sade gruppen i ett uttalande, enligt Daily Telegraph.

Enligt deras beräkningar behövs det omkring 6000 pizzabagare runt om i landet.

Utländska invandrare har fyllt luckorna och egyptierna har visat sig vara skickliga på att göra pizzor.

”Jag skulle säga att 80 procent av egyptierna som kommer för att arbeta i Italien slutar som pizzabagare”, sade Amadeo Al-Wikel, egyptisk invandrare som driver en pizzeria i Rom.

Antonio Corneldaniel som också är ägare till en pizzeria, berättade för ABC- News att hans anställda huvudsakligen kommer från Bangladesh. De börjar som diskare och stiger så småningom i graderna till pizzabagare.

”Det är ett hårt men
trevligt jobb”, sade Francesco De Marco till ABC News. Han tror inte på att italienarna ”inte vill bli pizzabagare”.

”Man kan få en invandrare att arbeta för mycket lägre lön och längre arbetspass så pizzeriaägaren väljer dem fast de kanske inte är så bra på att göra pizza”, sade han.

Situationen är ungefär likadan i USA. De flesta som arbetar på pizzerior är invandrare från Latinamerika.

Översatt från engelska