Brist på morgonljus håller tonåringar uppe på nätterna
Morgonljuset hjälper till att reglera tonåringars sömn- och vakenhetscykel. (Foto: Epoch Times)


Tonåringar som inte får tillräckligt med morgonljus tenderar att somna senare på kvällen och göra sämre ifrån sig på standardprov, enligt den första fältstudien av det här slaget.

”Eftersom tonåringar tillbringar mer tid inomhus missar de det nödvändiga morgonljuset som behövs för att stimulera kroppens 24-timmars biologiska system, vilket reglerar sömn- och vakenhetscykeln”, säger Mariana Figuerio, assisterande professor och programchef vid Rensselaers polytekniska institutets ljusforskningscenter (LRC) och ledande forskare i den nya studien, i ett pressmeddelande.

”Dessa tonåringar som inte får morgonljus går och lägger sig senare, får mindre sömn och underpresterar sannolikt vid standardprov. Vi har börjat kalla detta för tonårsnatteugglesyndromet.”

I studien, som nyligen publicerats
i Neuroendocrinology Letters, upptäckte Figueiro och Mark Rea, chef på LRC, att elva gymnasieelever, som tog på sig speciella glasögon för att hindra det kortvågiga (blåa) morgonljuset från att nå ögonen upplevde efter fem dagar sammanlagt en halvtimmes förskjutning av sömnen.

– Om man tar bort det blåa ljuset på morgonen så försenar det utsöndringen av melatonin som är det hormon som berättar för kroppen när det är natt. Vår studie visar att utsöndringen av melatonin försenades med omkring sex minuter varje dag som tonåringarna fick begränsat med blått ljus. Sömnen kommer normalt omkring två timmar efter melatoninet, sade Figueiro.

Forskarna påpekade att dagens skolor har hårda scheman som kräver av tonåringarna att de kommer tidigt på morgonen. De missar lätt morgonljuset eftersom de vanligen kommer till skolan innan eller under soluppgången.

Dessutom är det högst troligt att skolorna har otillräckligt med elektriskt ljus eller dagsljus för att kompensera bristen på morgonljus, enligt Figueiro. Hon menar att avsaknad av morgonljus förutom sömnmönstret också kan påverka kroppstemperatur, vakenhet, aptit och hormoner.

– Enligt vår studie kan dock situationen i skolorna förändras snabbt genom att man medvetet förser dem med dagsljus, som är fullt av kortvågigt, eller blått, ljus, sade Figueiro och tillade att upptäckterna i hennes studie bör få betydande följder för utformningen av skolor.

För att läsa rapporten, klicka” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30862/