Breiviks första framträdande i Oslos tingsrätt
Polisen står vakt utanför domstolsbyggnaden i Oslo den 14 november 2011 innan Anders Behring Breiviks förhandling börjar. (Foto: Berit Roald /AFP/Getty Images).


Anders Behring Breivik, som erkänt att han dödat 77 personer i två attacker i juli, gjorde sitt första offentliga domstolsframträdande på måndagen i en preliminär rättslig behandling i Oslos tingsrätt innan han hastigt avbröts av domaren.

Breivik dömdes till ytterligare 12 veckors häktning. Tingssalen var fylld av åskådare, journalister och offrens familjer.

Breivik erkände återigen att han var skyldig till bombattacken i Oslo med en bomb som var tillverkad av gödningsmedel och som dödade åtta personer. Han erkände sig också skyldig till dödsskjutningen av 69 personer, huvudsakligen ungdomar,  på ön Utoya där de unga socialdemkraterna hade sitt sommarläger.

”Jag är en militär befälhavare i den norska motståndsrörelsen liksom i Tempelherreorden i Norge”, sade han, enligt en utskrift som offentliggjorts av tidningen Aftenposten.

Breivik tillade att han invände sig mot tingsrättens dom eftersom den stöder ”hatideologi” och främjar mångkultur, ett koncept som han kraftigt motsätter sig mot.

Domare Torkjell Nesheim avbröt snabbt Breivik och sade till honom att hålla sig till rättegångsförfarandet.

”Jag erkänner det jag har gjort men jag vill inte erkänna mig skyldig,” sade Breivik när domaren bad honom gå i svaromål. Han anklagade också tingsrätten för att vara den norska regeringens bricka i att främja ”etnisk rensning” av det norska folket.

När domaren Nesheim frågade honom om han ville förklara varför han utförde attackerna, svarade Breivik att han ville det, men måste göra det vid ett senare tillfälle. Han försökte också tala direkt till offrens anhöriga, men Nesheim avbröt honom och sade att det inte var relevant för målet.

Breivik beskrev sitt fångenskap före rättegången i Ila-fängelset som en form av ”irrationell tortyr”.  Han sade: ”Det är bättre att använda tortyr som bättre lämpar sig för samlande av information.” Den saudiska regeringen använder sig av ”en mycket effektiv tortyrmetod” mot al-Qaida-agenter för att samla information, enligt avskriften.

Domaren sade att det fanns tillräckliga skäl för att hålla Breivik i häkte på grund av allvaret i de brott som begåtts samt risken att han skulle manipulera bevisen och utredningen om han släpptes.

Försvarsadvokat Geir Lippestad
invände mot domstolens beslut att hålla honom fängslad i ytterligare 12 veckor och sade att det kan utgöra ytterligare hälsoproblem för Breivik.

De anhöriga till offren fick för första gången se honom personligen i rätten eftersom de tidigare rättegångarna har hållits bakom lykta dörrar. Norska Dagbladet rapporterade att rättegången, som är satt att pågå under tio veckor med början i april nästa år, kan bli TV-sänd.

”Vi är än så länge i början av samtalen om att visa delar av rättegången i TV, men det har ännu inte lämnats någon formell begäran,” berättade häradshövding Geir Engebretsen för Dagbladet.

Breivik har suttit i isoleringscell sedan 22 juli och har inte fått ta emot varken besökare eller media. Domstolen slog fast att medieförbudet kommer att kvarstå i ytterligare fyra veckor, vilket skulle kunna bli föremål för ett överklagande.

Domstolen uttryckte oro över möjligheten att Breivik har fått hjälp av en okänd person för att utföra attackerna, enligt Aftenposten. Men enligt polisen fanns det sannolikt inga medbrottslingar baserat på mer än 130 timmars förhör, men undersökningar pågår.

Översatt från engelska