Bränderna i Israel under kontroll - utländsk hjälp behövs inte mer
Bild på den delvis brända Karmelskogen i november 2010 (Foto: AFP/Jack Guez)


Den israeliska försvarsmakten (IDF) meddelade i söndags att bränderna i Karmelskogarna nu är under kontroll och att utländsk brandsläckningsassistans inte längre behövs.

Sedan skogsbränderna startade förra onsdagen har Israel kämpat mot en av de värsta naturkatastroferna i landets historia, vilken dödat 41 människor och förstört många hem.

Överväldigat av den massiva branden bad Israel om hjälp från andra länder. 16 nationer, däribland USA, Grekland, Bulgarien, Cypern, Jordanien, Egypten och flera EU-länder och Östeuropeiska länder svarade genom att skicka eldbekämpande markpersonal, flygplan och helikoptrar.

”Premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat att användning av utländsk flygassistans och begäran om assistans skall upphöra, då man uppskattar att den brandhärjade regionen idag har tillräckligt med brandsläcksningsflyg för att täcka området”, skrev IDF i ett uttalande på sin hemsida i söndags omkring kockan åtta på kvällen.

Under de senaste 15 åren har man i den diplomatiska världen i allt större utsträckning ansökt om internationell assistans då massiva tragedier inträffat, säger Alon Liel, före detta generaldirektör vid Israels utrikesministerium. Han tillägger att förbättringar inom globala transporter liksom inom media har lett till en ökning av denna typ av assistans. Dessutom är sådana globala aktioner inte bara regeringsledda utan frivilligorganisationer och privata finansiärer tar initiativ i ”katastrofdiplomati”, uttrycker han.

Land-till-land-assistans kan också vara diplomatiskt fruktbart, säger Liel och ger som exempel jordbävningsassistansen i Turkiet 1999, och menar att det var en av faktorerna som förbättrade relationen mellan Turkiet och Grekland.

Enligt en del rapporter försöker Israel driva fram en Turkisk hjälpinsats för att förbättra den försämrade relationen mellan Jerusalem och Ankara, säger Liel.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47012/