Brandbilar hindras på vägen till eldsvådor


En brandbil är inte mycket värd om den fastnar i trafiken. Detta blev nyligen till verklighet i Kina efter att fem brandbilar försökt skynda till en eldhärjad nudelrestaurang. På vägen dit blev de hindrade och till och med blockerade av bilförare som inte ville svänga åt sidan.

En video av händelsen tillsammans med ett jämförande videoklipp om tyskarnas goda uppförande, har fått miljontals träffar på internet och inspirerat många till självrannsakan.

China’s Beijing News rapporterade om händelsen.

“Vad som är så tragiskt med detta är att efter tio minuter hade brandbilen (i klippet) knappt rört sig framåt i bilkön. Endast en bil flyttade till en annan fil för att låta den passera”, kommenterade en person på internet.

”Men en annan bil körde in framför brandbilen. Brandbilens förare kunde inte göra något förutom att trycka på sirenen.”

Under tiden vällde svart rök ut från restaurangen, förstörde nudlar, men skadade ingen, medan de fem brandbilarna tryckte på sina sirener bakom oberörda bilister.

Brandmän som intervjuades dagen efter sade att detta var ganska vanligt.

”Om det är trafikpoliser vid platsen går det fortare. Om det inte är det, är det ganska troligt att vi missar chansen att släcka elden”, sade en brandman.

Han tillade att i vissa fall kunde han se en brand på långt håll bli allt intensivare, när han satt fast bakom bilar som vägrade flytta på sig.

Att bilister inte lämnar plats vid en akututryckning, visar att man inte längre har tillit till samhällsuppbyggnaden, enligt kommentarer på internet.

“I Kina har problemet förvärrats, för när en polisbil, en brandbil eller en ambulans har sirenerna på, betyder det inte nödvändigtvis att den är i tjänst. Genom att ropa varg alltför många gånger, lyssnar ingen på dem längre”, kommenterade en person under videoklippet på internet.

”Det visar att människors moral är för dålig. Den blir kanske inte bättre med nästa generation. Jag känner sorg för oss.”

Översatt från engelska.