Brand på färja i Adriatiska havet
Skärmbild från den grekiska tv-kanalen Skai som visar den brinnande färjan Norman Atlantic, 28 december 2014. Desperata passagerare vädjade via mobilen om att bli räddade. Vindbyar på upp mot 100 kilometer i timmen gör räddningsarbetet svårt och farligt. (AFP/Getty Images)


Bil- och passagerarfärjan Norman Atlantic med 466 personer ombord började brinna vid femtiden på söndagsmorgonen. Branden ska ha startat på bildäck när färjan befann sig i passagen mellan Joniska havet och Adriatiska havet.

Ännu på eftermiddagen pågick en dramatisk evakuering i hårt väder. Svt skriver att 150 personer har lämnat färjan i en livbåt men endast 47 har kunnat plockas upp ur livbåten. Över 200 personer är kvar på färjan som fortfarande brinner.

Flera fartyg hjälper till i räddningsarbetet och det sker relativt nära land. Men Greklands sjöfartsminister Miltiadis Varvisiotis säger att fartygen inte kan gå för nära varandra på grund av hög sjö. Räddningsarbetet försvåras också av regn och hagel och vågor på upp till sju meter. Räddningsarbetare försöker rädda de strandsatta passagerarna med hjälp av Super Puma-helikoptrar.

Svensk ombord

Bland passagerarna ska det finnas en svensk, uppger tyska Der Spiegel. Erik Wirkensjö, presstalesman från utrikesdepartementet säger till Expressen att de inte har kunnat bekräfta uppgiften än men att de är i kontakt med ambassaderna i Rom och Aten.

 Enligt TT har det kommit dramatiska vittnesmål från passagerarna ombord.

– Vi brinner och sjunker, ingen kan rädda oss, säger en grek ombord till grekisk tv.

– Snälla hjälp oss! Lämna oss inte, säger han innan samtalet bryts.

Desperata passagerare säger till grekiska medier att det är kaotiskt ombord, med språkförbistring mellan den italienska besättningen och passagerarna.

Enligt en del uppgifter har passagerare trillat eller hoppat i vattnet med de ska ha plockats upp igen, skriver svt.se.

Branden under kontroll inte fartyget

Den italienflaggade färjan Norman Atlantic var på väg från Igoumenitsa i nordvästra Grekland nära ön Korfu till  Ancona i Italien när den började brinna norr om Korfu.

Enligt The Telegraph har grekisk tv rapporterat att branden är under kontroll men enligt källor från kustbevakningen har fartygets kapten sagt att fartyget inte går att styra och driver mot Albaniens kust.

De flesta ombord uppges vara lastbilschaufförer men även familjer och barn finns bland passagerarna, enligt en radiorapport som nådde fram till Bari.

Räddningsoperationen samordnas av kustbevakningen i Bari och involverar italienska flottan, en grekisk arméhelikopter och helikoptrar från den sicilianska kustbevakningen, skriver The Telegraph.