Brand i Norges längsta tunnel
Bilförare och passagerare står vid en brandbil den 5 augusti efter att de evakuerats vid en brand som uppstått i tunneln nära Gudvangen, västra Norge. (Foto: Arne Veum / NTB scanpix / AFP)


Vid en brand i Norges längsta vägtunnel idag fick 73 personer skickas till sjukhus för eventuella rökskador.

Det var en östeuropeisk lastbil som fattade eld 3,5 kilometer in i den 11,4 kilometer långa Gudvanga-tunneln i Sogn och Fjordane. I samband med branden inträffande flera mindre kollisioner inne i tunneln.

”Det var en hemsk, en hemskt skrämmande upplevelse”,sade Monika Blikås, enligt Dagsavisen.

Hon körde efter lastbilen och såg att den började brinna. Hon ville ut ur tunneln snabbt då hon var rädd att lastbilen skulle explodera.

Räddningstjänsten kom snabbt på plats och 75 personer hjälptes ut ur tunneln. Efter 45 minuter var branden släckt.

”Det var bara tur att ingen blev dödad”, sade brandchefen i Aurland, Arild Gilje till NRK. Han berömde sina män för en bra insats.

Polisen har sökt igenom tunneln men inte hittat någon och inte heller har någon person rapporterats saknad.

Tunneln blev skadad av branden och kommer hållas stängd ett tag framöver. Efter olyckan började trafiken ledas över Hardangervidda och Vikafjellet.

”Gudvangatunneln är en hårt belastad sträcka, så en sådan olycka får naturligtvis en förlamande effekt på framkomligheten”, sade kommunikationsdirektören för vägar i region väst, Erne Eithun enligt Dagsavisen.