Bråk om banderoller bröt ut på Hongkongs gator
Lam Kwok-on pekas ut av åskådare efter hans försök att blockera Falun Gongs banderoller. (Foto: Pan Zaishu / Epoch Times)


Den 2 juni utbröt en kamp mellan en frontgrupp i Hongkong till det Kinesiska kommunistpartiet och Falun Gong-utövare på en livlig huvudgata. Det pågick i tre timmar, och allt mer frustrerande förbipasserande skällde ut och försökte få bort frontgruppen, men polisen gjorde inte mycket.

Folksamlingen var under flera tillfällen på över hundra personer. Många tog bilder, medan andra pekade och skrattade och hånade frontgruppens försök att stoppa Falun Gong-protesten.

Utövare av Falun Gong, en kinesisk andlig metod som förföljs i fastlandet, har i åratal protesterat mot förföljelsen av deras tro i Kina, framförallt genom att hålla upp banderoller med bilder av tortyr, eller meddelanden om metoden, och hur dess utövare behandlas.

Förra året började en frontgrupp från Kina, som kallar sig Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) att störa deras aktiviteter. HKYCA:s kopplingar till kommunistpartiets organisationer och tjänstemän i Kina är väldokumenterade, inklusive att man delar samma kontor och anställda med en lokal 610-byrå, en utomrättslig underrättelsetjänst som sattes upp för ett decennium sedan för att förfölja Falun Gong.

Efter att HKYCA hade satt upp en mängd banderoller runt om i Hongkong tidigare i år började myndigheterna att slå ned på dem, och det blev tyst på gruppens aktiviteter. Den senaste incidenten vid en livlig köpgata, Sai Yeung Choi Street, är det senaste storskaliga bråket sedan banderollnedslaget.

Det ägde rum efter att HKYCA-medlemmar anlände till en Falun Gong-protest, där man avsåg att veckla ut banderoller framför den och utövarna där, för att hindra allmänheten från att se dem, och förmodligen för att irritera deltagarna. Falun Gong-utövarna ringde polisen, som kom, men inte gjorde något för att ingripa.

Förbipasserande och boende som såg att Falun Gong-gruppen omringades av HKYCA-medlemmar, klädda som vanligt i sina limegröna polotröjor, var upprörda och kom med stödjande tillrop. I vissa fall flyttade man på HKYCA-medlemmar.

– Jag har aldrig sett sådana här trakasserier. Deras beteende blir allt galnare, och det skapar oreda i hela samhället, sade Chen, en förbipasserande.

– Det finns ingen orsak att blockera dem [Falun Gong-gruppen]. Är det här rimligt? De här människorna är kumpaner till Leung Chun-ying!, ropade en Hongkongbo.

Leung är Hongkongs chief executive (chefsminister) och enligt många hongkongbor har han kopplingar till en del höga ledare i kommunistpartiet, inklusive Jiang Zemin, den tidigare regimledaren som satte igång förföljelsen av Falun Gong.

– Det finns inte längre någon åsiktsfrihet, sade en annan hongkongbo.

En annan sade:

– Det är som om man försökte bedriva försäljning, och man bara blockerar dem. Är detta en civiliserat beteende? Är det inte precis som det Kinesiska kommunistpartiet?

Hongkongborna klagade också över att polisen inte ingrep. Exempelvis kunde de be HKYCA-medlemmarna att reservera en annan plats på gatan där de kan vädra sina åsikter snarare än att blockera Falun Gongs plats.

Dispyten började vid 16-tiden den 2 juni och fortsatte i omkring tre timmar, och det blev en del knuffande, mestadels av förbipasserande mot HKYCA-medlemmar. Vid flera olika tillfällen slet förbipasserande HKYCA-banderollerna från dem.

Kulmen på eftermiddagen nåddes förmodligen när Lam Kwok-on, vice ordförande för HKYCA, som stod vid sidan om, plötsligt rusade in i klungan och höll upp en banderoll för blockera en av Falun Gongs huvudbanderoller. Förbipasserande blev då ännu argare, och rusade in för att slita bort hans banderoll, samtidigt som man ropade till polisen att gripa honom.

En medelålders man ropade, samtidigt som han försökte slita bort Lams banderoll:

– Du är en sådan skurk. Ner med det Kinesiska kommunistpartiet!

Översatt av Quincy Yu och John Wang. Skriven på engelska av Matthew Robertson.

Översatt från engelska.