Bostadsmarknaden går in i ny fas
Många bostäder i höghus i Stockholm. (Foto: AFP/Andy Buchanan)


Den senaste tiden har bostadsmarknaden varit i förändring. I Stockholms län kommer generellt färre till visningarna, budgivningen är långsammare och priserna går inte upp lika mycket som tidigare.

I höstas kom finansinspektionen med rekommendationer till bankerna att den som tar ett bolån måste kunna betala 15 procent av köpesumman själv. De flesta banker har också tagit bort det övergångslån som tidigare kunde ges till köparen. I dag måste man själv kunna stå för kostnaderna i en eventuell övergångsperiod mellan två boenden och man rekommenderas att först sälja innan man köper.

Alla dessa faktorer har fått konsekvensen att köparna inte längre är lika ivriga. Jeanette Gustafsdotter, vd på mäklarsamfundet, menar att det är bra för marknaden att det inte blir så mycket stress och snabba budgivningar.

– Vi vill att marknaden ska vara trygg och säker för både köpare och säljare. I dagsläget har vi en lugnare marknad och det ser jag inte som något negativt, säger hon.

– Däremot ser jag minskat köpande och säljande som ett orosmoment, en orörlig bostadsmarknad är aldrig bra.

Det har länge spekulerats om huruvida det är en bostadsbubbla eller inte. Priserna på bostadsrätter har stigit med åtta procent i Stockholms län de senaste tolv månaderna och efterfrågan på bostäder har länge varit stor i huvudstaden.  Fram till för bara några veckor sedan var det en snabb marknad. Lägenheter i Stockholms innerstad såldes på några dagar efter visningen ibland innan visningen.

– Det görs affärer men det tar lite längre tid och är lite trögare. Det är svårt att förutspå vad som kommer att hända. Vi bedömer dock att det förblir stabilt, inga stora prissvängningar åt något håll, säger Bessie Wedholm, pressansvarig för Svensk Fastighetsförmedling.

Stagnationen märks över hela landet, enligt en enkätundersökning som Mäklarsamfundet gjort. Och det är rekord i antalet osålda sommarstugor, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.