Boskapsdjur i Kina får för mycket antibiotika


Antibiotika överanvänds inom Kinas köttindustri. Nästan hälften av 210 000 ton antibiotika som årligen produceras i Kina används på djur, enligt senaste rapporter.

Southern Daily skrev den 21 december att kyckling, ankor, ägg, fisk och rött kött i Kina är förgiftade på grund av den omfattande antibiotikaanvändningen. Tidningen skriver att människan påverkas av den antibiotika som stannar kvar i maten.

Den forsatta användningen av antibiotika drivs på av de många sjukdomarna inom den högkoncentrerade djuruppfödningen som utvecklats i Kina de senaste åren. Att tillsätta mer antibiotika i djurfodret blev det vanligaste sättet att hantera sjukdomarna bland djuren, och var särskilt märkbar inom fisk- och skaldjursindustrin.

När man ökar den vanliga dosen blir bakterierna resistenta mot antibiotikan. Inom ett årtionde har veterinärantibiotika utveckats från vanligt penicillin, kloramfenikol och terramycin till mer kraftfulla mediciner som enrofloxacin, florfenikol, sulfonamider, cefalosporiner och kinoloner.

Experter som citeras i Southern Daily-artikeln varnar för att man kan utveckla allergier, eller i allvarliga fall bli förgiftad, om man äter mat som innehåller antibiotika.

Vill det sig riktigt illa kan “superbakterien”, som är resistent mot mediciner, uppkomma av antibiotikaanvändning en lång tid, vilket utgör större risker. Artikeln nämner att läkare redan har stött på fall av bakterieinfektioner som är obotliga.

Översatt från engelska

Kinesisk originalartikel