Borgmästaren i Nanjing utreds för korruption
Skärmdump från officiell medierapportering visar Ji Jianye, Nanjings borgmästare i Jiangsuprovinsen i östra Kina, som håller ett tal om vägbygge i Nanjing i augusti 2012. Ji Jianye är sedan den 17 oktober under utredning för allvarliga disciplin- och lagöverträdelser. (dzgbw.com/Skärmdump/Epoch Times)


Borgmästaren i staden Nanjing i östra Kina är under utredning för korruption, enligt officiella kinesiska medier den 17 oktober. Han är den senaste högt uppsatte tjänstemannen som fallit under partiledaren Xi Jinpings antikorruptionskampanj, och den senaste kadern med förbindelser till förre partiledaren Jiang och som nu rensas ut.

Den kinesiska regimens ministerium för övervakning publicerade ett meddelande bestående av en mening den 17 oktober, som sade att borgmästare Ji Jianye har satts under utredning för ”misstänkta allvarliga kränkningar av disciplin och lag”, vilket vanligtvis är kod för korruption.

Ji Jianye utreddes för ekonomiska oegentligheter, rapporterade senare partiets språkrör People’s Daily. Ji kan ha varit inblandad i förskingring eller tagit emot mutor på över 20 miljoner yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor), enligt rapporten som citerade medier från Nanjing.

56-årige Ji blev borgmästare i Nanjing, huvudstaden i Jiangsuprovinsen, i januari 2010. Under hans styre investerade stadens ledning stort i ett antal omfattande projekt, inklusive trädfällning, skrotande av vägar, och omledning av regn- och avloppsvatten. De oavbrutna byggarbetena i den urgamla staden ledde emellertid till ilska och klagomål bland invånarna, enligt People’s Daily.

Mellan 2001 och 2009 var Ji Jianye partichef för staden Yangzhou, nära Nanjing, som också är den förre partiledaren Jiang Zemins hemstad.

Att vara tjänsteman i Yangzhou innebar många möjligheter att kunna upprätta nära kontakter med Jiang Zemin och Jiangs familj, som i tjänstemannakretsar betraktas som den mest säkraste och snabbaste vägen att klättra på den byråkratiska stegen i Jiangsuprovinsen, enligt Duowei, ett kinesiskspråkigt medium utanför Kina.

2005 syntes den pensionerade Jiang tillsammans Ji Jianye, dåvarande partisekreterare för Yangzhou, under ett besök i Jiangs hemstad. Besöket rapporterades i kinesiska medier som ett sätt att visa deras nära kontakter.

Jiang Zemin lovordade en gång Ji högt genom att säga att han var en ”tjänsteman som bryr sig som en förälder”, enligt Duowei. Ji gynnades av sin nära kontakt med Jiang när han blev borgmästare för Nanjing, enligt en beskrivning som har blivit allmänt accepterad i Hongkongmedier.

Antikorruptionskampanjen är en form av politisk utrensning inom det Kinesiska kommunistpartiet, berättade Wu Fan, politisk kommentator och människorättsaktivist i USA, för Sound of Hope Radio.

”Genom att bekämpa korruption och ge sig på de stora tigrarna rensar Xi Jinping ut politiska fiender. Därför är jag säker på att det kommer att bli fler tjänstemän som faller, för att kunna omfördela den förtjänst som de här posterna för med sig.”

Partiledaren Xi Jinping lovade under ett partidisciplinmöte tidigare i år att slåss mot korruptionen. ”Vi måste ha beslutsamheten att bekämpa all slags korruption, straffa alla korrupta tjänstemän, och hela tiden utplåna den mylla som göder korruption”, sade Xi enligt partiets språkrör Xinhua.

Åtminstone tio högt uppsatta tjänstemän har fallit i år, inklusive Ji Jianye, enligt affärstidskriften Caixin. Många av dem har kopplingar till Jiang Zemin eller tros vara skyddslingar i Jiangs omfattande nätverk.

De nio andra är Li Chuncheng, tidigare borgmästare i Chengdu, Sichuanprovinsen; Yi Junqing, tidigare chef för centrala dataspråks- och översättningsbyrån; Liu Tienan, tidigare chef för nationella energiadministrationen; Ni Fake, tidigare vice guvernör för Anhuiprovinsen; Guo Yongxiang, tidigare ordförande för Sichuans förbund för litterär verksamhet och konstkretsar; Wang Suyi, chef för enhetsfronten; Li Daqiu, tidigare vice generaldirektör för China National Petroleum; och Jiang Jiemin, tidigare direktör för övervaknings- och administrationskommissionen för statliga tillgångar.

Översatt från engelska