Borgmästare från Shenzhen misstänks ha tagit emot mutor


Nyligen fördes Shenzhens borgmästare bort av kommunistpartiets ”centralkommission för disciplininspektion”, misstänkt för att ha tagit emot mutor. Hans hustru sitter i husarrest.

Enligt Mingpao Daily News i Hongkong har borgmästaren Xu Zongheng i Shenzhen erkänt att han tagit emot mutor från byggprojekt, bland annat för tunnelbanor, stadion för en internationell universitetsspel i Shenzhen, Yanba motorvägsprojekt och regimsubventionerade bostadsprojekt. Dessutom har Xu uppgett namn på andra tjänstemän som är inblandade. Bland dem fanns en högt uppsatt pensionerad tjänsteman från Shenzhen och tjänstemän från kontor på provinsiell nivå.

Vissa källor säger att Xus avsked är kopplat till Huang Guangyu-fallet, den före detta rikaste mannen i Kina och tidigare styrelseordförande i GOME Electrical Appliances Holdings Limited. Huang greps den 11 november 2008 anklagad för korruption.

Källor avslöjar att Xu är också involverad i fallet med ”att köpa en officiell post”.

Xu och hans fru fördes bort från sitt hem vid midnatt den 5 juni. Källor hävdade att avdelningen för utredningen blev informerade att Xu skulle delta i avslutning ceremonin 25:e Universiade i Belgrad, Serbien, i mitten av juli. De beslutade att anhålla honom före evenemanget, om han skulle ta chansen att fly utomlands.

Xu är under utredning och myndigheterna kommer snart att utse en tillförordnad borgmästare för resan till Belgrad nästa månad. Insiders säger att Liu Yupu, partichef i Shenzhen, sannolikt kommer att utses till ordförande i Guangdongprovinsens ”folkets politiska rådgivande konferens” (och ta över Chen Shaojis plats). Det förväntas ske stora förändringar för de högt uppsatta tjänstemännen i Shenzhen.

Chen Shaoji misstänktes vara kasinokung över öppna hav. Han var under utredning för korruption i april. Kommunistpartiet centralkommitté avskedade honom från sin post. Pan Liyong, en programledare från Guangdong, sägs ha gjort affärer med Chen Shaoji och har också förts bort för att bistå undersökningen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18048/