Bomullstyg tvättar sig självt i solljus
Vita bomullskläder på en mässa i Berlin på AEG:s utställningsplats. (Foto: AFP/John Macdougall)


Kläder som tvättar och tar bort lukt från sig själva, kommer att kunna bli verklighet tack vare utvecklingen av ett bomullstyg som tar bort fläckar och dödar bakterier när det utsätts för vanligt solljus.

De självrengörande egenskaperna hos tyget, kommer av en speciell beläggning med nanopartiklar skapade av en sammansättning av titandioxid och kväve. Titandioxid är det vita material som används i produkter som vit färg, i läkemedel för att ge preparaten vit färg, solkräm och i viss mat.

Titandioxid är känt för sin förmåga att bryta ner smuts och döda mikrober i vissa typer av ljus. Det används redan i produkter som självrengörande fönster, golv, kakelplattor, och strumpor som gör sig av med dålig lukt.

Forskarna Mingce Long från Hubei University for Nationalities i Kina och Deyong Wu från Shanghai Jiao Tong University, säger att det självtvättande bomullstyget funnits utvecklat tidigare, men att det då bara har kunnat bli helt rent när det utsatts för ultraviolett ljus. Det nya tyget reagerar på direkt solljus, vilket betyder att kläder kan tvätta sig själva genom att helt enkelt hängas upp på en tvättlina.

Long och Wu demonstrerar i sin studie hur ett tyg som belagts med deras sammansättning av nanopartiklar tar bort en orange färgfläck när det utsätts för solljus. Beläggningen förblir intakt efter att tyget tvättats och torkats.

Upptäckterna publicerades på nätet i American Chemical Societys tidskrift Applied Materials and Interfaces

Liknande forskning har genomförts på UC Davis. Textilforskarna där har skapats en sammansättning som kan få bomull att bryta ner gifter och bakterier när det utsätts för ljus.

Det nya självtvättande tyget skulle kunna användas i läkemedels- och jordbruksindustrin för att skydda människor från sjukdomar.

Översatt från engelska